Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Drukke Koningsdag in Hengelo: ‘Geluk met het weer’

 • Koningsdag2023hgl 1
  Beeld: 1Twente
 • Koningsdag2023hgl 2
  Beeld: 1Twente
 • Koningsdag2023hgl 3
  Beeld: 1Twente
 • Koningsdag2023hgl 4
  Beeld: 1Twente

Het was gezellig druk in de Hengelose binnenstad tijdens Koningsdag. "Koningsdag is super verlopen. Er hing een leuke sfeer en het was ontzettend druk”, zegt Tijs Jagers, bestuurslid van Hengelose Oranjevereniging (HOV).

Goed weer

Het weer zat mee; de zon scheen volop en er was een aangename temperatuur. Het was dan ook druk in de binnenstad. Traditiegetrouw met kleedjesmarkt en veel muziek. “Ik denk dat het wel twee tot drie keer drukker was dan vorig jaar”, zegt Jagers. Het was ook de eerste Koningsdag mét het nieuwe marktplein. Volgens Jagers is het nieuwe plein goed door de test gekomen: “Het podium werkte goed. We zijn er heel blij mee.”

Kleedjesmarkt

Bij de kleedjesmarkt in de Molenstraat werd al vroeg begonnen met opbouwen. De Veiligheidsregio Twente waarschuwde voor de lage temperaturen. “De veiligheidsregio heeft ons opgedragen om maatregelen te nemen. Wij hebben al vroeg thee uitgedeeld aan alle kinderen en hun ouders.” Volgens de organisatie werd het drukker dan verwacht op de kleedjesmarkt.

Verenigingen

De Hengelose verenigingen hadden ook een prominente plek in de binnenstad. Gymnastiekvereniging HGV was aanwezig en ook de turnvereniging was in de stad. Ook studenten van muziekschool Oyfo en POPsCOOL traden op. Eén van de verenigingen, die aanwezig was in de Wemenstraat, was Schaakvereniging Minerva.

Schaken in de Wemenstraat

Voor de Hengelose verenigingen is Koningsdag de manier om mensen kennis te laten maken met hun sport of activiteit. “We zijn propaganda aan het maken voor schaken", zegt Fetze Elgersma gekscherend. Elgersma is jeugdtrainer bij jeugdschaakclub Minerva en bestuurslid bij HSC Stork en samen met jeugdleden hebben zijn een stand in de Wemenstraat. Hier kunnen bezoekers het opnemen tegen de jeugdleden.

Elgersma ziet het vooral als een gezellige bezigheid met de club: “Het levert misschien niet meteen nieuwe leden op, maar het laat mensen wel kennismaken met het spel.” De populariteit van het spel zit dan ook volgens de jeugdtrainer in de lift en dat komt vooral door de Netflix-serie Queens Gambit: “Door Netflix is het wel echt populairder geworden, ook op scholen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.