Hengelo

Gemeente Hengelo: "Hang de Nederlandse vlag uit op 3 april"

Vrijdag 3 april is het 75 jaar geleden dat Hengelo werd bevrijd. Veel activiteiten zijn afgelast door de corona-crisis. Daarom roept de gemeente Hengelo inwoners op om vanuit huis, herdenken en te vieren. "Hang vrijdag 3 april de Nederlandse vlag uit! Samen kunnen we elkaar laten zien dat, net als toen, ook aan deze moeilijke tijd weer een eind komt." Naast het uithangen van de vlag, legt burgemeester Schelberg vrijdag een stolperstein en geeft stadsbeiaardier Roel Smit een concert op het carillon.

455587 334827 radio struikelsteen
De Nederlandse vlag wordt vrijdagochtend bij het stadhuis gehesen. Wie geen vlag heeft kan thuis (samen met kinderen) iets moois knutselen en bijvoorbeeld voor het raam hangen. Of het op een andere manier vanuit huis vieren. Alle mooie initiatieven kunnen gedeeld worden via Facebook, Instagram of Twitter van de gemeente Hengelo.

Burgemeester Sander Schelberg en Antek Olszanowski van Levend Verleden Oost-Nederland leggen vrijdag om 11.00 uur een stolperstein. Via de Facebookpagina van de gemeente Hengelo kan iedereen live meekijken voor wie en waar de steen gelegd wordt. Een stolperstein ook wel een struikelsteen genoemd is een kleine gedenksteen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Meestal komt deze steen in de stoep voor het huis van waaruit het slachtoffer verdreven en weggevoerd werd.

Het concert van stadsbeiaardier Roel Smit zal vrijdag van 13.30 tot 14.30 uur plaats vinden vanuit de stadhuistoren. Dit concert is onderdeel van de nationale carillon-estafette, waarmee de beiaardiers van Nederland met zoân honderd bespelingen 75 jaar vrijheid vieren. Sinds september vorig jaar volgt de estafette het spoor van de bevrijders. Op het programma staat muziek uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Allemaal klassiekers uit de tijd van de bevrijding, zoals Weâll meet again, In te mood en Happy days are here again.