Verkeer
Stuur appje
Zoek

Omwonenden Asfalt Centrale Twente uiten zorgen na harde conclusies OVV-rapport

20230424 asfalt centrale hengelo
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft onderzoek gedaan naar de bescherming van omwonenden van bedrijven tegen nadelige gezondheidseffecten door blootstelling aan industriële emissies veroorzaakt door bedrijven.
Beeld: 1Twente

Omwonenden van Asfalt Centrale Twente (ACT), verenigd in de groep 'Samenwerkende bewoners tegen industrieoverlast in Hart van Zuid', hebben hun zorgen geuit bij de gemeente Hengelo over de conclusies die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet in het rapport 'Industrie en omwonenden'.

Rapport

De OVV deed onderzoek naar de bescherming van omwonenden van bedrijven als Tata Steel (IJmuiden), Chemours (Dordrecht) en APN (Nijmegen) en de nadelige gezondheidseffecten door blootstelling aan industriële emissies. In het rapport 'Industrie en omwonenden', dat twee weken geleden verscheen, trekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de harde conclusie dat bedrijven, lokale overheden en controle-instanties te weinig doen om de gezondheid van omwonenden van industrie te beschermen tegen industriële uitstoot. Het rapport bevestigt een eerder onderzoek door het RIVM.

Procesmatige antwoorden

De bewoners, die al jarenlang overlast ondervinden van de Asfalt Centrale Twente (ACT), wijzen in een brief aan het Hengelose college van B en W op de gezondheidsrisico’s en willen graag in gesprek met de gemeente om een oplossing te vinden voor onder meer stankoverlast en de uitstoot van schadelijke stoffen. "Ook wij hebben, net als de omwonenden in de drie casussen in het rapport, het gevoel dat wij te maken hebben met ‘procesmatige antwoorden," schrijven de inwoners in de brief.

Beleid bijstellen

De groep inwoners wil van het college weten of de gemeente het beleid ten aanzien van de Asfalt Centrale Twente gaat bijstellen op basis van het rapport van de OVV. De inwoners willen ook weten of het college de klachten van de bewoners wel serieus neemt en wil meewerken aan het substantieel verminderen van overlast door de asfaltcentrale. Tijdens informatieavonden zijn al mogelijke oplossingen aangedragen door de bewoners waaronder frequenter en onaangekondigd meten, verlengen van de schoorsteen van de centrale of ACT helpen met verhuizing naar een andere locatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.