Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dit Twentse bedrijf maakt de fietsbanden voor wielertoppers als Mathieu van der Poel en Marianne Vos

Marianne Vos, Mathieu van der Poel, Fem van Empel en Wout van Aert. Allen wielertoppers. Maar ze hebben nog iets gemeen: hun fietsbanden laten ze maken in Oldenzaal door het bedrijf A. Dugast. De tubes worden bijna volledig met de hand gemaakt.

Dugast maakt banden voor een kleine groep professionele fietsers. Zowel handbikers als baan-en crosswielrenners. Eigenaar Richard Nieuwhuis wordt ook wel de bandenkoning van Nederland genoemd.

Fransman

Hij nam het bedrijf in 2002 over van de Fransman André Dugast, die het bedrijf in 1972 oprichtte en waar hij jarenlang bij in de leer was. Zelf kwam Nieuwhuis op jonge leeftijd in aanraking met de wielerwereld. Zijn hele leven was hij bezig in de wielerindustrie, waaronder in Frankrijk waar hij in aanraking kwam met Dugast.

Monnikenwerk

In het klooster bestaan bijna geen monniken meer, maar wat wij hier doen noemde voormalig Twents profwielrenner Hennie Kuiper monnikenwerk'', vertelt Nieuwhuis. "We maken alles, op één machine na, handmatig."

De fietsbanden worden letterlijk van draad tot fietsband in de fabriek geproduceerd. Het is een proces waar meerdere mensen aan werken met elk met een eigen specialisme. Het is streven is om zestig banden per dag te maken.

“In het klooster bestaan bijna geen monniken meer, maar wat wij hier doen noemde Hennie Kuiper monnikenwerk''”

Acht draden worden om een cilinder gedraaid en vormen uiteindelijk een weefwerk. De lappen stof worden handmatig aan elkaar gemonteerd, waardoor er een compleet karkas ontstaat. Daarna wordt alles op maat geknipt. Ook de binnenbanden worden door Dugast zelf gemaakt. Als laatste wordt de band om de velg gemonteerd. In totaal maakt het bedrijf zo'n 240 verschillende soorten banden.

20232404 Oldenzaal Dugast Bandenkoning Richard Foto Twente FM
Beeld: Twente FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.