Hengelo

Kunst biedt ‘Kijkje achter de schermen’ bij 1Twente Hengelo

Terwijl in Nederland veel musea zijn gesloten en exposities zijn afgelast vanwege het coronavirus, valt er nu toch weer een nieuwe expositie te zien in de serie âZie de venstersâ. Onder die noemer is er elke twee maanden een nieuwe tentoonstelling te zien bij 1Twente Hengelo (voorheen Radio Hengelo TV) in de Berflo Es.

459271 A031 05151048 C038mov10 48 21 08 Still001

Beeldend kunstenaar Renata de Frankrijker biedt voorbijgangers letterlijk een kijkje achter de schermen. In de ramen van de studio aan de Langelermaatweg 244 exposeert de Hengelose beeldend kunstenaar onder die noemer afdrukken van gemengde media. Het werk verwijst naar het ontstaan van de radiotechniek en de functie van radio in het hedendaagse medialandschap.

Je ziet onder meer uitvinder Guglielmo Giovanni Maria Marconi, pionier op het gebied van draadloze communicatie. De kijker wordt via het kozijn naar binnen geleid, in de huiskamer van Marconi. De Frankrijker vertelt: âMarconi ontving voor zijn baanbrekende werk onder meer de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Die moest hij delen met de Duitse professor Karl Ferdinand Braun. De bijdragen van Braun zijn enigszins vervaagd door die van Marconi. Dat is ook de reden dat Braun in deze expositie onscherp op de achtergrond aanwezig is.â

In een ander venster zien we een gezin luisterend naar de radio. âRadio was het eerste massamedium in Nederland en jarenlang de enige manier om snel nieuws te krijgen. Op 6 november 1919 presenteerde de Nederlandse ingenieur en radiopionier Hans Idzerda de allereerste radio-uitzending vanuit Den Haagâ, licht de kunstenaar toe. In het laatste venster laat De Frankrijker de radiostudio van 1Twente Hengelo anno 2020 zien.

Vanwege âcoronaâ wordt de expositie digitaal geopend met behulp van social media. Kijk hier naar een uitgebreide inleiding over de tentoonstelling door Dora Brandt: https://www.youtube.com/watch?v=rSFftgPgPcA&.

De expositie is tot eind juni te zien bij het pand van de omroep, een gemeentelijk monument, aan de Langelermaatweg 244 in Hengelo.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.