Verkeer
Stuur appje
Zoek

Renovatie monumentale Kasbah kost ruim 10 miljoen

De honderdste gerenoveerde woning in de Kasbah is deze week opgeleverd. De 184 paalwoningen van architect Piet Blom worden verduurzaamd om weer zeker dertig jaar mee te kunnen. Welbions investeert meer dan 10 miljoen euro in de renovatie. Zo zijn de daken geïsoleerd en uitgerust met nieuwe dakpannen. Ook hebben alle woningen nieuwe houten kozijnen gekregen met hoogrendementsglas.

Ingewikkeld

Het grootschalige onderhoud is vijf jaar geleden gestart aan de binnenzijde. Woningen hebben toen een nieuwe keuken en badkamer gekregen. Vorig jaar is begonnen met de buitenkant. Die operatie moet uiterlijk begin volgend jaar zijn voltooid. De Kasbah, een gemeentelijk monument, is dan een verduurzaamd complex dat weer jaren mee kan.

Harro Eppinga, directeur-bestuurder bij Welbions, zegt dat de opstart van de renovatie best ingewikkeld was. Dan ging het vooral om het maken van de juiste keuzes wat er precies gedaan moest worden en ook hoeveel dat dan allemaal mocht gaan kosten. “Van een kozijn weet je hoe duur die is, maar de plaatsing, de installatie, de manuren, het afbreken en opbouwen heeft het tot een kostbaar project gemaakt.”

20230419 kasbah steigers renovatie IMG 4367
Een deel van de Kasbah dat op dit moment nog in de steigers staat.
Beeld: Emile Urban

Houten kozijnen

De Kasbah is ook geen makkelijk complex om onder handen te nemen door het unieke ontwerp. “Je moet continue een steiger opzetten en weer afbreken. Je kunt ‘m niet zomaar doorrollen. Dat alleen al brengt extra kosten met zich mee.” Eppinga wijst op het vervangen van alle kunststof kozijnen door houten exemplaren. Die zijn in een timmerfabriek in elkaar gezet en vervolgens met een kraan op z’n plek gehesen. “Een mega operatie en natuurlijk willen we de overlast zo beperkt mogelijk houden. Dat is redelijk gelukt, maar wel heel ingewikkeld bij dit project.”

20230418 kasbah woningen planten boom compensatie CO2 duurzaamheid3
Lees ook
Grootschalige Kasbah-renovatie levert duizend nieuwe bomen op

Kostbaar project

Eppinga zegt er zelf geen slapeloze nachten van hebben gehad van het omvangrijke project, maar moest er wel heel goed over nadenken. “Geld kun je maar één keer uitgeven. Het was een moeilijke afweging, maar we denken dat het hier op de goede plek terecht is gekomen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.