Coronacrisis

Klanken carillon verbeelden strijd tegen coronavirus

Op donderdag 21 mei, de Internationale Dag van Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling, klinkt om 12.00 uur uit het carillon van de stadhuistoren de compositie âHealing Bellsâ.

459914 Stadhuis Hengelo
Dit nieuwe werk wordt in veel andere steden wereldwijd om 12.00 uur gespeeld, ter herdenking van de slachtoffers van het corona-virus en ter ondersteuning van en uit solidariteit met alle helden in de zorg.

De compositie is geschreven door beiaardier/componist Pamela Ruiter-Feenstra in samenspraak met onderzoeksjournalist Jet Schouten. Schouten suggereerde dat de klaagzang van het Oekraïense volkslied âPlyve Kachaâ passend was om degenen te herdenken die hebben geleden onder en zijn gestorven aan de COVID-19 pandemie.
De beiaardier bewerkte dit lied, waarbij de handen van de beiaardier bewegen in een cirkelvormig gebaar, vergelijkbaar met de vorm van het coronavirus onder een microscoop. In de loop van het stuk nemen deze spiralen geleidelijk af en worden langzamer gespeeld. Op ongeveer driekwart van de compositie trekt een grote klok de virusdeeltjes één voor één uit elkaar, wat duidelijk te horen is; de weg naar genezing is ingezet.
Stadsbeiaardier Roel Smit speelt na dit nieuwe werk een paar liedjes die aan corona gekoppeld kunnen worden: âYouâll never walk aloneâ (Hammerstein/Rodgers), âI wanna hold your handâ (Beatles), âât Is stil in Amsterdamâ en âZing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonderâ van Ramses Shaffy en âIk zou wel eens willen wetenâ van Jules de Corte.

Na ongeveer een half uur wordt âHealing Bellsâ herhaald.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.