Hengelo

Het nieuwe marktplein wordt geen plein met horeca en vermaak

De gemeenteraad stelt binnenkort de kaders vast om tot een nieuw ontwerp te komen voor het marktplein. Hoe het plein er gaat uitzien, daarover mogen de inwoners straks meebeslissen, maar wel binnen vastgestelde randvoorwaarden.


Eén ding staat al vast: Het marktplein wordt geen horecaplein. Op dit moment wordt het Burgemeester Jansenplein opnieuw ingericht. Dat moet het evenementenplein van Hengelo worden met een nieuwe horecawand. Joop Nijenhuis, programmamanager binnenstad is er duidelijk over als het gaat over het marktplein: "Een plein vol met terrassen en horeca gaat hem niet worden, maar er zijn oneindig veel andere mogelijkheden en varianten."

Als de gemeenteraad de knoop heeft doorgehakt en de kaders zijn vastgesteld, dan wordt er zo snel mogelijk een participatietraject opgestart, coronaproof. "Zo kan iedereen die kan en wil, meepraten over het plein," zegt Nijenhuis. "Ik hoop dat we aan het einde van het jaar een fantastisch plan hebben liggen. Dat gaan we dan in 2021 uitvoeren. Hengeloërs krijgen een volwaardige stem en gaan het met elkaar bepalen." Het proces tot het komen van het ontwerp wordt samen met bureau de Rode Wouw opgepakt dat de participatiemomenten gaat begeleiden met inwoners en betrokkenen.

Het nieuwe ontwerp van het plein moet qua gevoel en sfeer wel passen in de binnenstad. Zo worden de rode stenen en de brede goten van cortenstaal zoveel mogelijk doorgetrokken. "Stel dat het een park moet worden, dan blijft de basiskleur wel rood. Als we verharding toepassen, dan zullen dat rode stenen worden." Voor de herinrichting is maximaal 2,8 miljoen euro beschikbaar en een bedrag van 1,4 miljoen euro voor het omliggende gebied. De gemeenteraad moet nog beslissen over het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet van 300.000 euro.

Dinsdag 2 juni is er een politieke markt waarin er door de gemeenteraad over het marktplein gesproken gaat worden. Het college van B en W wil komen tot een breed gedragen ontwerp. Het moet ook leiden tot een grote publieke aantrekkingskracht voor Hengelo.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.