Enschede

Golftalent Joris Spanjer uit Hengelo voor 3 jaar naar Amerika

Hij golft nog maar een jaar of 4, maar wordt nu al beschouwd als een van Neerlands grootste golftalenten. Joris Spanjer (19) is deze week naar Amerika vertrokken om drie jaar te gaan golfen voor het universiteitsteam van Abilene in Texas.

465922 69548671 1255983874585732 5253483398080495616 o
Of corona geen roet in het eten zou gooien, was nog even de vraag. De uitbraak van het virus zorgde voor een flinke vertraging, maar woensdag kon het Hengelose talent eindelijk aan de volgende grote stap in zijn sportieve carrière beginnen. Net als veel golfers van de huidige top 20 in de Amerikaanse PGA Tour wil ook Spanjer een betere speler worden door te gaan golfen voor een universiteitsteam. De Hengeloër gaat dat de komende drie jaar doen bij de Abilene Christian University in de Amerikaanse staat Texas. Dat team komt uit op het hoogste niveau van de collegetour in Amerika. De universiteit heeft gloednieuwe oefenfaciliteiten en heel veel ambities om hogerop te komen in de ranking.

Joris Spanjers talent werd enkele jaren geleden opgemerkt door Jos Veldhuis bij Golfclub Driene: âJoris viel direct op door zijn skills. Hij kon toen al de gekste dingen met stick en bal. Inmiddels is hij ook gewoon een heel goede golfer. In Amerika gaat hij een volgende stap zetten in zijn carrière. Hopelijk kan hij na 3 jaar aanhaken bij de wereldtop.â

Joris verblijf van drie jaar wordt deels betaald door een beurs van de universiteit (40.000 euro per jaar) en deels door Stichting Topgolf Twente en Jorisâ ouders (25.000 euro). Stichting Topgolf Twente heeft als doel jonge talenten verder te ondersteunen in hun ontwikkeling. Spanjer is het uithangbord van de stichting, die zoân 3,5 jaar geleden werd opgericht.

Veldhuis: âDat Joris voor een Amerikaans topteam gaat spelen, is heel goed en belangrijk voor hem. Daar wordt hij een betere speler van. Garanties zijn er niet, het is nu aan Joris om het te laten zien. Wij ondersteunen hem en zijn vol vertrouwen.â De sponsoren hoeven hun geld, mocht Joris straks zijn geld kunnen verdienen met golf, niet terug.

Volgende week woensdag vertelt Jos Veldhuis bij 1Twente Vandaag, de dagelijkse nieuwsshow op werkdagen tussen 4 en 5, over Joris en zijn sportieve ontdekkingstocht. 1Twente Vandaag is te zien via Facebook en te beluisteren via de radiokanalen van 1Twente Hengelo. Het item zal daarna ook âlosâ te bekijken zijn op de Facebookpagina van 1Twente Hengelo.

Foto: Monique Broekhuis Fotografie