Enschede

“Wonen is de basis en, ja, daar maken we ons zorgen over”

Vijfennegentig procent van woningzoekenden in Enschede moeten binnen een jaar een woning hebben. Een voorbeeld van een afspraak die de gemeente heeft met woningcorporaties. Hoe het precies zit met het nakomen van die afspraken is onduidelijk. Raadsleden Yara Hümmels (PvdA) en Vic van Dijk (D66) stelden vragen aan het College.

Die afspraken van de gemeente met de woningcorporaties gaan niet alleen over hoe snel zoekenden een woning moeten kunnen vinden, maar ook over betaalbaarheid en aantallen reaties op beschikbare woningen. De afspraken liggen er, maar hoe het er in de werkelijkheid mee zit?

Cijfers: onbekend of onder de pet

“De evaluaties van de afgelopen jaren zijn er niet of we krijgen ze niet”, stelde Hümmels vanmiddag in 1Twente Vandaag. Opvallend daarbij is dat zowel woningcorporaties als gemeente in een uitzending van 053 over precies dit thema nog aangaven dat de afspraken gehaald worden en dat er niet veel aan de hand is. Als de cijfers achter die afspraken tussen gemeente en corporaties ontbreken, waarop zijn die uitspraken dan gebaseerd?

“Domijn zegt op haar website wel dat die vijfennegentig procent niet is gehaald”, zei Hümmels. “Wat ik dan wel mis is hoe we die afspraak in de toekomst wel gaan halen.” De overigen corporaties - De Woonplaats en Ons Huis - melden de cijfers nergens. Hümmels: “Of we moeten hun jaarverslagen doorspitten. Maar waarom moet dat, als die cijfers er gewoon zijn? We lijken af en toe wel spoorzoekers”, voegde het PvdA-raadslid daar aan toe, refererend aan een uitspraak van collega-raadslid Annelies Futselaar (SP).

“We kennen allemaal verhalen”

Domijn lukte het om bijna drieënnegentig procent van de bij haar ingeschreven woningzoekenden binnen een jaar aan een huis te helpen. “Dat lijkt dichtbij die afspraak, en dat is het ook. Twee procent bij wie dat niet lukt, lijkt niet veel. Maar om hoeveel mensen gaat dat dan?”

Hümmels maakt zich zorgen, zoals eerder partijgenoten en andere raadsfracties dat deden. “We kennen allemaal de verhalen van mensen die veel te lang in een gescheiden gezin moeten blijven wonen omdat er geen andere woning beschikbaar komt. Wonen is de basis, een van de belangrijkste dingen die er zijn. En het moet passend zijn. Ja, daar maken we ons best zorgen over.”