Enschede

Coronamelder, oudere toestellen en privacy

Coronamelder, de app die je een melding stuurt op het moment dat je risicovol contact hebt gehad met iemand bij wie het virus is vastgesteld, wordt getoetst aan de praktijk. De dag na de lancering van die praktijktoets klonk er andermaal kritiek: de app werkt niet op oudere toestellen en de Autoriteit Persoonsgegevens zet vraagtekens bij privacy. Brenno de Winter, IT-specialist en mede-ontwikkelaar van de app, vertelde in 1Twente Vandaag hoe dat zit.

466225 HKEB0940
© Ernst Bergboer

De app staat inmiddels op ruim zevenhonderdvijftigduizend mobieltjes. Da’s een hoop, zeker gelet op het gebied waar de praktijktest daadwerkelijk loopt, namelijk Twente, IJsselland, Drenthe en een deel van Gelderland.

“Beperking van de technologie”

Dat de app niet draait op oudere toestellen is een technologische beperking die tevoren bekend was. De Winter: “Hij draait op Bluetooth-low-energy, een techniek die simpelweg niet beschikbaar is op wat oudere toestellen.” Het is bij de gratie van die techniek dat een dergelijke app überhaupt mogelijk is, stelt De Winter. “Met gewoon bluetooth is je telefoon zo leeg. Dat wil je niet.”

Dat een deel van telefoonbezitters Coronamelder niet kan gebruiken is voor het grote plaatje niet erg - daarbij gaat het vooral om snel coronahaarden te kunnen herkennen en de snelheid van verspreiding in te dammen. Als er maar genoeg mensen de app wel gebruiken, lukt dat evengoed. De Winter erkent wel dat het vervelend is voor individuele gebruikers die de melder graag op hun telefoon hadden gezet. “Als je zelf gewaarschuwd wordt, kun je sneller actie ondernemen. Het is heel vervelend dat dat nu niet kan. Maar het is echt de beperking van de technologie.”

Privacytechniek versus privacyrecht

De kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) richt zich, volgens De Winter, niet zozeer op de app als wel op ontbrekende wetgeving. “Over de privacytechniek zijn we het eens: die is dik in orde. En daar ben ik apetrots op. Discussie is er over privacyrecht. De AP is van mening dat er wetgeving moet zijn, en die ontbreekt. Maar als die er moet komen, dan doen we dat. Voordat de app over heel het land wordt uitgerold.” Concreet: AP en ontwikkelaars zijn het erover eens dat de app zelf veilig is, stelt De Winter.

De app is vooralsnog alleen functioneel in de bovengenoemde regio’s. Downloaden kan wel in heel Nederland. “Als hij straks overal beschikbaar is, heb je er ook meteen wat aan.” Ben je in de weken ervoor in contact geweest met iemand die op zijn melder aangeeft dat bij hem corona is vastgesteld, dan meldt de app dat meteen.


Luister hieronder naar het hele gesprek met Brenno de Winter bij 1Twente Vandaag.