Enschede
Politiek
Interview
Video

"De schrik is er af, maar daar trekt het virus zich niks van aan"

De trend in de Randstad, in Nederland en de rest van de wereld is glashelder: corona is bezig met een wederopstanding. Datzelfde geldt - maar dan in het klein - voor Twente. Reden voor Onno van Veldhuizen, voorzitter van de veiligheidsregio, om andermaal de waarschuwende vinger op te steken.

ONNA
Onno van Veldhuizen over hernieuwde en onderschatte corona-dreiging © Ernst Bergboer

Probleem van die waarschuwende vinger is natuurlijk dat het in Twente relatief erg goed gaat. Een verdubbeling van het aantal coronapatiënten brengt het totaal op dertien. Allemaal losstaande gevallen. Er werden in heel Twente vijf bekeuringen uitgedeeld, waarvan drie in Enschede. De effecten van corona of coronamaatregelen doen zich nauwelijks voelen.

Geen hek om Twente

Maar er straat geen hek om Twente, stelt Van Veldhuizen. “Het gaat niet de goede kant op. Niet in cijfertjes, ook niet in gedrag. We worden weer te gemakkelijk. Dat begrijp ik allemaal heel goed, alleen het virus trekt zich daar niks van aan.”

“Het gaat niet goed”

Volgens Van Veldhuizen geldt dat vooral voor gedrag achter de voordeur. “Buiten gaat het best goed, al wordt het ook daar wat te gemakkelijk. Maar overal waar de overheid niet is, thuis, bij de mensen voor wie je zou moeten zorgen, gaat het niet goed.” Dat ‘niet goed’ betekent in dit geval dat mensen zich niet aan de anderhalve-meterregel houden.

Fors onderschat in maart

Het probleem is het grootst onder mensen tussen de twintig en dertig jaar, aldus de veiligheidsvoorzitter. Dat is precies de groep die het hardst wordt geraakt door een verdieping van de economische crisis als een tweede lockdown noodzakelijk wordt. “Begin maart hebben we het fors onderschat. Het zou heel jammer zijn als we ons als ezels voor een tweede keer aan dezelfde steen stootten. Mensen mogen van hun overheid verwachten dat we dit keer meteen signalen afgeven.”

Vrees voor nieuwe uitbraak

Met andere woorden: het lijkt misschien nog wel mee te vallen met die wederopstandig van corona, maar schijn bedriegt. “Als we ons blijven gedragen zoals we nu doen, dan is mijn vrees dat het virus weer op ons afkomt.”

Hieronder vind je het hele gesprek met Onno van Veldhuizen en wat daarover in 1Twente Vandaag is gezegd.