Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese judoka Jelle Snippe stap dichter bij Olympische Spelen na winst Grand Slam in Turkije

Jelle Snippe vloert Roy Meyer tijdens de finale in Antalya
Jelle Snippe vloert routinier Roy Meyer tijdens de finale van de Grand Slam in Antalya, Turkije
Beeld: International Judo Federation

De Enschedese judoka Jelle Snippe, afkomstig van Stichting Judosport Oost, heeft dit weekend goud gewonnen op de Grand Slam in Turkije. In de verlenging van de finale won hij van landgenoot Roy Meyer, geen onbekende in judoland. De 24-jarige Snippe boekte daarmee zijn eerste succes in de klasse boven de honderd kilo op een Grand Slam. Met de winst is hij een stuk dichterbij kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

De Judo Grand Slam-toernooien zijn internationale judotoernooien die worden gehouden door de internationale judofederatie als onderdeel van de IJF World Tour. Na de Olympische Spelen, wereldkampioenschappen en World Masters zijn de Grand Slam-toernooien wereldwijd de judotoernooien waarin de judoka de meeste punten kan behalen voor de ranglijst.

Sterke dag

Snippe startte de dag in het Turkse Antalya al sterk. Met één aanval in de eerste partij (ippon) versloeg hij zijn tegenstander. Daarna stopte hij niet meer met winnen. In de kwartfinale versloeg hij Yevgeniy Balyevskyy uit Oekraïne en in de halve finale won hij van de Georgiër Levani Matiasjvili.

Die halve finale was nog even pittig. De Enschedeër af te stevenen op een golden score, dat is de verlenging die wordt ingezet als er na vier minuten nog geen beslissende score is. Maar precies op het geluid van de gong wierp hij zijn Georgische tegenstander vol op zijn rug, waarmee Snippe een plek in de finale veroverde.

Finale

In de finale trof hij de routinier en landgenoot Roy Meyer. Die strijd ging lang gelijk op. In de golden score was het Jelle die de beslissende score maakte door Meyer te verrassen met een beenworp. Meyer probeerde deze nog over te nemen, maar Jelle wisselde van techniek en gooide Meyer als nog op zijn zij. Hij scoorde daarmee een waza-ari (een score in Japanse vechtsporten die door een scheidsrechter toegekend wordt) en won.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.