Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede in top 10 'gezondste steden' van Nederland

Fietsstraat Ernst Bergboer 2022 11 21 144005 wvnm
Alle steden werden onderzocht op de gebouwde omgeving, fietsers en ov, buitenruimte, schone lucht en gemeenschapszin.
Beeld: Ernst Bergboer

Enschede staat op plek 9 in de lijst van gezondste steden van Nederland. De lijst is opgemaakt door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Het bureau maakte een top 20, waarin Groningen bovenaan staat en Rotterdam onderaan.

Om in sporttermen te spreken: middenmoter Enschede staat dus onderaan in het linkerrijtje. Alle steden werden onderzocht op de gebouwde omgeving, fietsers en ov, buitenruimte, schone lucht en gemeenschapszin.

Milieu

Op milieugebied scoorde Enschede het beste. Daar stond de stad op plek 6. Op mobiliteitsgebied - beschikbaarheid van fietsers, ov en de verkeersveiligheid - scoorde de stad juist het minste. Daar stond Enschede op plek 15.

Verder is Enschede in de middenmoot beoordeeld op buitenruimte (7), gemeenschap (10) en gebouwde omgeving (12).

Bekijk de score van Enschede:

20221121 Enschede gezonde stad
Beeld: Ernst Bergboer

Flinke stijging

Elke twee jaar maakt Arcadis de lijst op. Vergeleken met 2020 maakt Enschede een flinke sprong. Twee jaar geleden stond Enschede nog op plek 16, dat is 7 plekken lager dan dit jaar.

Enschede maakte vooral winst op het onderdeel gemeenschap.

icon_main_info_white_glyph

Zwolle scoort beter

Enschede is de enige Overijsselse stad die is opgenomen in de top 20. Arcadis onderzocht nóg vijf extra gemeenten, die niet zijn opgenomen in de top 20. Daarin is ook Zwolle meegenomen. De provinciehoofdstad deed het beter dan Enschede en heeft een score gekregen die goed zou zijn voor een zesde plek in de lijst. Vooral op gemeenschap scoorde Zwolle goed. Op mobiliteit scoorde de stad het slechtst. Voor fietsers is het in Zwolle goed geregeld, maar op het gebied van openbaar vervoer en wandelen niet. Andere Overijsselse steden zijn niet onderzocht.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.