Verkeer
Weer
Zoek

Twee oud-wethouders nemen plaats in Hengelose gemeenteraad

230329 raadsleden nieuw hengelo
Oud-wethouders Bas van Wakeren (ProHengelo, links) en Lukas Schoonhoven (D66, rechts) flankeren Nico-Tom Pen van GroenLinks.
Beeld: 1Twente

Liefst drie nieuwe raadsleden werden woensdagavond welkom geheten door de gemeenteraad en het college van B en W van Hengelo. Lukas Schoonhoven neemt bij D66 de plaats in van Laura Smit, Nico-Tom Pen pakt de zetel bij GroenLinks tijdelijk over van Abby Gomez en Bas van Wakeren vervangt bij Pro Hengelo Edith van der Brugh tijdelijk.

Definitieve vervanging

In het geval van Laura Smit gaat het om een definitieve vervanging wegens ziekte; zij keert niet terug in de raad. Oud-wethouder Lukas Schoonhoven neemt haar plek dus in tot de volgende verkiezingen.

“Wij wensen mevrouw Gomez een goede tijd in goede gezondheid en daarna een goede bevalling toe.”

Tijdelijke vervanging

Bij de andere twee nieuwelingen gaat het om een tijdelijke vervanging. Gomez en Van der Brugh hebben in verband met ziekte een aanvraag gedaan voor tijdelijk ontslag. Edith van der Brugh van Pro Hengelo treedt terug vanwege vermoeidheidsverschijnselen. Dat kan geconcludeerd worden op basis van de sterktewensen van burgemeester Sander Schelberg, die haar op afstand toespreekt met de woorden: "Kom tot rust is ons devies."

Voor Abby Gomez (GroenLinks) heeft hij een heel ander advies; zij is allesbehalve ziek. "Wij wensen haar een goede tijd in goede gezondheid en daarna een goede bevalling toe", aldus Schelberg. Dat er in de Kieswet geen andere omschrijving dan 'ziekte' bestaat voor een 'zwangerschap' blijft vreemd.

Oud-wethouders

De commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven, die werd voorgezeten door D66-raadslid Sebastiaan van der Pal, heeft aan de hand van de overgelegde stukken onderzocht of de nieuwe raadsleden niets op hun kerfstok hebben. Het moge duidelijk zijn dat dit niet het geval was.

Twee van de drie waren in het verleden wethouder in Hengelo. Bas van Wakeren was dit van 2018 tot 2022 en Lukas Schoonhoven vervulde die taak in de periode 2015-2016. Na negen maanden dienst moest hij zijn functie noodgedwongen neerleggen vanwege gezondheidsklachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.