Verkeer
Stuur appje
Zoek

Liever honden- en speelveldje dan tien woningen zeggen bewoners Ary Schefferstraat in Almelo

20230327 Ary Schefferstraat veld
Speel- en hondenveld aan de Ary Schefferstraat
Beeld: Google Steet View

Grote kans dat er tien woningen aan de Ary Schefferstraat worden gebouwd ondanks het protest van omwonenden. Dat zegt wethouder wonen Jan Martin van Rees. Als het aan de ‘Actiegroep Ary Schefferstraat’ ligt, gaan deze er niet komen. De bouw gaat ten koste van een geliefde ontmoetingsplek in de buurt. “We begrijpen niet waarom hier per se tien woningen moeten komen”, aldus Yvonne Klein Kromhof van de actiegroep.

De bewoners van de Jan Tooropstraat staan niet te springen over het plan van de gemeente om tien woningen in hun straat te bouwen. “We zijn tegen. Het veld waar ze op willen bouwen is ons enige stukje groen. Er is een speel- en hondenveld en veel ouderen komen daar bij elkaar. Het veld is tegen eenzaamheid en er ontstaan mooie vriendschappen. Ook is het een stukje groen in de wijk”, aldus Yvonne Klein Kromhof, die al sinds april actie voert.

Slecht geïnformeerd

Op het veld stond eerst een school die al een tijd geleden is gesloopt. Om er woningen te kunnen bouwen, moet de gemeente eerst het bestemmingsplan aanpassen. Volgens Klein Kromhof wordt de buurt al vanaf het begin slecht geïnformeerd over het voornemen van de gemeente. “De gemeente besloot om het plan in de zomervakantie te publiceren. We konden het inzien tot twee dagen na de vakantie. We hadden daarom weinig tijd om alles uit te zoeken en bezwaren in te dienen.” Dit was de aanleiding om de Actiegroep Ary Schefferstraat in het leven te roepen. De groep bestaat uit tien bewoners van de Jan Tooropstraat en Andreas Schelfhoutstraat.

Volgens wethouder wonen Jan Martin van Rees is iedereen juist wel goed geïnformeerd: “Er wordt niet slecht gecommuniceerd, want we doen altijd hetzelfde. We zijn zelfs eerder gaan informeren dan normaal. Op een heleboel open plekken gaan wij woningen bouwen. Dat is vastgesteld in de woonvisie van de gemeente. Zo komen er ook 32 woningen aan de Chiel Dethmersstraat.”

Hoorzitting

Bij een hoorzitting in oktober kregen de bewoners de kans om hun bezwaren toe te lichten bij een onafhankelijke commissie van de gemeente: “We konden ons alleen bij de hoorzitting laten horen. Daarna konden we niets meer inspreken. We hebben het gevoel dat we monddood worden gemaakt”, aldus Klein Kromhof.

Wethouder Van Rees geeft aan dat alle procedures zijn gevolgd zoals die zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Naar aanleiding van de hoorzitting is er weinig veranderd aan het bestemmingsplan zegt de wethouder: “Zoals de bewoners het willen, is niet uitvoerbaar.”

Eigen plan B

De actiegroep presenteerde een alternatief plan op 16 maart aan een aantal gemeenteraadsleden. De betogers hopen dat ze op die manier alsnog wat kunnen inbrengen en dat de gemeenteraad deze informatie meeweegt in haar besluit. Zo oppert de actiegroep dat er genoeg andere plekken zijn om te bouwen. Ook stelt de groep voor om minder woningen te bouwen om in elk geval nog een deel van het veld te behouden.

“Dan kun je zeggen dat je je niet gehoord voelt, omdat je je zin niet krijgt”

Woonvisie

De wethouder wonen geeft aan dat de 8 twee-onder-één-kapwoningen en 2 halfvrijstaande woningen goed op deze plek passen: “We hebben in de woonvisie gezegd dat er zoveel mogelijk binnen de bebouwde kom wordt gebouwd. Andere open plekken benutten we ook. Daarnaast kijken we naar alternatieven voor een speelveld en hondenveld. Er is een locatie voor, maar die schijnt te nat te zijn. Daar kunnen we nog wel wat van maken.”

In beroep

Als het bestemmingsplan zoals dat er nu ligt, wordt goedgekeurd door de gemeenteraad, gaat de actiegroep in beroep: “We gaan absoluut niet akkoord met het huidige bestemmingsplan. Als het wordt goedgekeurd, zijn wij genoodzaakt om naar de Raad van State te stappen”, aldus Klein Kromhof van de actiegroep. Van Rees maakt zich hier geen zorgen over: “Ik acht de kans klein dat het wordt afgeschoten bij de Raad van State.”

20230327 spandoek actiegroep Ary Schefferstraat
Spandoek van de Actiegroep Ary Schefferstraat
Beeld: Actiegroep Ary Schefferstraat / Yvonne Klein Kromhof

Flyeren

Over het bestemmingsplan wordt dinsdag 28 maart een besluit genomen. Dan wordt het duidelijk of de gemeenteraad ermee instemt om de tien woningen te bouwen volgens het huidige plan van het college. Om zoveel mogelijk mensen naar de raadsvergadering te krijgen, hield de actiegroep op maandag een flyeractie in de wijk. “Bij het flyeren kwamen we nog steeds mensen tegen die van niks weten en verbaasd reageren op de plannen van de gemeente", aldus Yvonne Klein Kromhof.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.