Verkeer
Stuur appje
Zoek

Fictie en realiteit lopen door elkaar in KamaK-film 'Het zit in mijn hart'

De Amsterdamse filmmaakster Saskia Boddeke is al jaren fan van de Hengelose theatergroep KamaK. Ze zag tal van voorstellingen en bij een van de laatste, 'Furia', dacht ze: hiervan moet ik een documentaire maken. Dat werd de film 'Het zit in mijn hart'. Hij ging vorig jaar in première op het IDFA in Amsterdam, maar thuisstad Hengelo had 'm nog niet gezien. Tot donderdag 23 maart. Filmhuis Hengelo vertoonde hem in het bijzijn van alle acteurs.

Barok

'Het zit in mijn hart' is een film waarbij fictie en realiteit in elkaar overlopen. De acteurs worden met de camera gevolgd, terwijl ze 'Furia' opvoeren. Een barokke voortelling over jaloezie, hoogmoed, verlangen, hebzucht, wellust en wraak. "Er gebeuren heftige en soms zelfs enge dingen. Maar het is wel allemaal heel erg mooi", vertelt actrice Dania.

Dat vond ook regisseur Saskia Boddeke. Na het zien van Furia besloot ze dat ze met de groep aan de slag moest. Het idee van een documentaire was geboren. Zelf was Boddeke overigens niet aanwezig in Hengelo vanwege ziekte. Eerder had ze al verteld dat ze Kamak al vijftien volgt en het een heel bijzondere groep vindt: "Ik wilde al heel lang iets met hen doen en het was ook een grote droom van de acteurs om in een film te spelen. Dan gaat de molen draaien", aldus de regisseur.

Première

De première vond dus plaats op het IDFA in Amsterdam (zie kader), maar ook buiten de landsgrenzen keken mensen al naar 'Het zit in mijn hart'. Zo was ie eerder deze maand te zien tijdens het filmfestival van Montreal. Hengelo hoort natuurlijk ook in dat rijtje, vonden ze bij Filmhuis Hengelo. Voorzitter Saskai Licht: “Zeg je 'KamaK', dan zeg je 'Hengelo'. Wij mogen hier zo trots zijn op dit prachtige gezelschap. Ze verdienen dan ook een echte première in hun eigen stad. Dus dat hebben we geregeld. En met groot succes, kunnen we nu wel zeggen. Kijk om je heen: het is echt een feestje, toch? De acteurs zien er allemaal waanzinnig uit, er is een fotograaf, een rode loper en een borrel!”

Hofnar

Actrice Ayle vindt het spannend om zichzelf op het witte doek te zien: "Het is vreemd. Ik ben gewend aan het theater. Het was best even wennen toen er camera's bij kwamen. Ik ben echt trots op de film." De documentaire ontroert haar zelfs, vertelt ze: "In de film moet ik huilen. Als ik dat zie, begin ik gelijk mee te huilen met mijzelf. Dat vind ik wel grappig.”

Rijk speelt de rol van hofnar: “Een film is inderdaad heel erg anders. Ik vind het leuker. Ik speel nu een hofnar, dus ik mag heel erg grappig zijn. Wat ik helemaal prima vind. Ik zou het ook prima vinden om de volgende keer weer een film te maken. Ik zou dan wel weer een hofnar willen spelen."

De film is vanaf nu in filmhuizen in het hele land te zien. In Hengelo zijn er alleen nog kaarten voor de voorstelling op dinsdag 4 april.

icon_main_info_white_glyph

'Feit en fictie lopen in elkaar over'

De jury van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) schrijft over de film: ‘Continu beweegt regisseur Saskia Boddeke vloeiend heen en weer, voor en achter de schermen, waarbij de magie van een opera zich mengt met de diepgang van een documentaire. Feit en fictie lopen in elkaar over, soms ook voor de acteurs zelf, die hun geacteerde emoties ten diepste doorvoelen. De spelers vormen een warm collectief; er zijn wederzijdse complimenten, rake observaties over het leven en de liefde en is er veel onderlinge steun. Door uit te gaan van de poëzie van hun expressie, is ’Het zit in mijn hart’ dan ook vooral een ode aan de bevrijdende kracht van onbegrensde verbeelding.’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.