Verkeer
Stuur appje
Zoek

Corine Böhmers' literaire thriller 'Omkering' heeft nazi-vakantiecomplex als decor

Corine Böhmers presenteerde afgelopen weekend een tweede literaire thriller: ‘Omkering’. Een gelaagd en enigszins futuristisch verhaal, tegen de achtergrond van een even megalomaan als intrigerend nazi-bouwproject op het Duitse Rügen.

Wisselveld

Böhmers debuteerde als romanschrijver in 2014 met ‘Wisselveld’, een roman in hetzelfde genre. Met als kanttekening dat dat thriller-predicaat voor beide boeken misschien wat gezocht is. Maar met het elektrisch hoogspanningsveld in ‘Wisselveld’, waarin mensen met tijd en ruimte verdwijnen, en verborgen technologie in ‘Omkering’ zet Böhmers wel een sfeer neer die unheimisch genoeg is om zo’n classificatie te billijken.

Nazi-vakantiecomplex

Unheimisch is ook het decor waartegen ‘Omkering’ zich afspeelt. Op het Duitse schiereiland Rügen, aan de kust van de Oostzee, staat het langste bouwwerk ter wereld. Bedoeld als vakantiecomplex, opgetrokken in de streng neoclassisitische bouwstijl van de nazi’s. Hypermodern voor die tijd, groot genoeg om twintigduizend Duitsers tegelijkertijd in de nationaalsocialistische watten te leggen.

Prora, nazi-vakantiecomplex, Rügen
De 'Kolos van Prora' was een van de vijf beoogde nazi-vakantieoorden, waar tienduizenden Duitsers tegelijkertijd verpozing moesten vinden; het is nog altijd het langste bouwwerk ter wereld.
Beeld: Ralf Roletschek

Prora - zo heet dat complex - is zo groot dat het na de oorlog te duur was om af te breken. Het staat er nog altijd. In ‘Omkering’ is er een monastieke gemeenschap gevestigd, gericht op het vergaren van intuïtieve kennis. Maar, zoals dat gaat bij strak geleide semi-religieuze bewegingen, volgens een strikte leer, waarin geen ruimte is voor kritische vragen.

Gedachteloze navolging

Ook om die reden is dat decor van Prora - met de geschiedenis die daarbij hoort - treffend. Een vakantieoord, geschoeid op Hitler’s leest voor toegang tot zijn Duizendjarige Rijk: iedere Duitser mocht er binnen, mits hij volgde zonder vragen. Böhmers grijpt daarbij terug op het gedachtegoed van Hannah Arendt, die gedachteloze navolging als grootste bedreiging van de beschaving beschouwde.

Corine Böhmers 3
Corine Böhmers schreef 'Omkering', een thriller met 'gedachteloze navolging' als leitmotiv
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Paradox

‘Omkering’ is daarmee, behalve thriller of welk predicaat je er dan ook aan geven wil, toch vooral ook een verkenning van het belang van het vrije denken. En - paradoxaal genoeg - van de rol die de verbinding met anderen daarin speelt.

icon_main_info_white_glyph

Omkering

Corine Böhmers

Uitgeverij Palmslag, 2023

227 pagina’s, € 21,50


Meet & Greet met Corine Böhmers

zaterdag 25 maart - 14 tot 15 uur

Boekhandel Broekhuis - Hengelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.