Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose winterdippers herboren na wekelijkse duik in ijskoud Tuindorpbad

Veel mensen moeten er niet aan denken, maar in Hengelo gaan iedere maandag- en zaterdagochtend tientallen Hengeloërs het Tuindorpbad in. Vooral veel senioren: “Wind, sneeuw of ijs? We gaan gewoon!”

Vijf graden

Het weer is grauw en grijs wanneer zo'n tien mensen om de beurt een duik nemen in het Tuindorpbad. De watertemperatuur ligt rond de vijf graden. Ze worden gekscherend 'ijsberen' of 'winterdippers' genoemd. “Het geeft echt een heerlijk gevoel. Je moet eerst even een drempel over, maar na die tijd voel je je echt een ander mens”, zegt Annemiek Rensink.

100-jarig jubileum

Sinds twee jaar zwemt de groep ook in de winter, terwijl het Tuindorpbad dan eigenlijk gesloten is: “Veel badgasten gaven aan in de winter ook behoefte te hebben om een duik te nemen”, zegt Janine Francken. Wegens de lage watertemperatuur wordt er wel goed op de veiligheid gelet. Zo zijn er badmeesters aanwezig en is het badmeestershokje verwarmd om eventuele onderkoelde zwemmers op te warmen.

Het Tuindorpbad viert dit jaar haar 100ste verjaardag. De Hengelose Video- en Filmclub heeft een documentaire gemaakt over het buitenbad. De film gaat op 13 mei in première.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.