Verkeer
Weer
Zoek

Enschedese cybercriminelen aangehouden in internationaal onderzoek: schadebedrag van meer dan een miljoen

20230320 enschedeers aangehouden digitale fraude roemenie foto politie
Beeld: Politie

In een internationaal onderzoek naar digitale fraude zijn twee Enschedeërs van 26 en 33 jaar oud aangehouden. Ze worden ervan verdacht samen met anderen zeker duizend slachtoffers te hebben gemaakt met phising. In totaal hebben ze voor meer dan een miljoen euro mensen opgelicht.

De Nederlandse politie werkt in het onderzoek samen met collega's uit Roemenië. Behalve de twee Enschedeërs is ook een man zonder vaste woon-of verblijfplaats opgepakt. De Roemeense politie verhoort nog een vierde verdachte.

Verdacht telefoonnummer

Het team Digitale Criminaliteit van de Eenheid Midden-Nederland bracht de zaak aan het rollen door een verdacht telefoonnummer uit een aangifte aan heel veel digitale fraudezaken te koppelen. In het onderzoek dat volgde werd nauw samengewerkt met verschillende grote Nederlandse banken die ook aangiftes deden. In de meeste gevallen ging het om phising op online handelsplaatsen. Bij deze vorm van oplichting worden mensen naar een valse website gestuurd.

Onderzoeksleider Jouke Posthumus zegt schrijnende verhalen van slachtoffers te hebben gehoord. “Vaak ging het om mensen die al in een moeilijke situatie verkeerden waarvan op nare manier misbruik is gemaakt. We waren extra gemotiveerd om deze verdachten op te pakken.”

Complex

Posthumus geeft ook aan dat het internationale karakter de zaak complex maakt. "Door de vele aangiftes kunnen we informatie en gegevens aan elkaar koppelen en verdachten opsporen. Dankzij een goed internationaal netwerk door eerdere cyberzaken in onze eenheid én een nauwe samenwerking met de Roemeense politie is het gelukt om de verdachten aan te houden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.