Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente moet winnen van AZ om nog aan plek vier te mogen denken

Een ontmoeting tussen FC Twente en AZ zou een paar weken geleden een wedstrijd om de bovenste plekken zijn geweest. Inmiddels zijn de Tukkers, na een aantal duels waarin puntverlies werd geleden, buiten de top vier gezakt. Het gat met de Alkmaarders is opgelopen tot negen punten en dat maakt het treffen tussen beide ploegen aanstaande zondag interessant; als FC Twente nog kans wil maken op de begeerde vierde plek, móet er gewonnen worden.

Een soort laatste strohalm zou je kunnen zeggen, maar aan dat soort termen doet Ron Jans niet. Al weet ook hij dat plek vier een lastige opgave is geworden. FC Twente liet in de afgelopen weken meermaals punten liggen, terwijl de concurrenten hun wedstrijden bleven winnen. De achterstand op die felbegeerde vierde plek waar nu PSV staat, is acht punten.

Met een schuin oog naar boven kijken

Als FC Twente nog met een schuin oog naar boven wil kijken, zit er zondagavond maar één ding op: winnen. Dan wordt het gat met AZ in ieder geval verkleind tot zes punten. De vraag is of die afstand niet alsnog te groot is om te overbruggen.

Jans: "Als we wat willen, moeten we misschien wel acht van de nu nog negen te spelen wedstrijden winnen." Er was een periode waarin hij zijn ploeg in zo'n vorm zag verkeren, dat hij die opgave haalbaar zou hebben geacht. Maar de laatste weken gaat het wat moeizamer. "Vorige week hebben we dan gewonnen, dat werd ook hoog tijd. Maar het is nog niet zo dat iedereen topfit en beschikbaar is."

Voorhoede

Daarmee doelt Jans op de vele blessures waar FC Twente de laatste weken mee te maken heeft. Een klein lichtpuntje op dat gebied: Virgil Misidjan keert zondagavond terug in de wedstrijdselectie. Al begint hij wel op bank. De aanvaller kan eventueel in de slotfase ingebracht worden.

Daarmee blijft de keuze voorin beperkt. De vraag is wie samen met Vaclav Cerny de voorhoede vormt. Vorige week startte Manfred Ugalde in de spits en stond Salah-Eddine linksbuiten. In de tweede helft vulde Ricky van Wolfswinkel de positie op links in. Die formatie was hetzelfde als na rust in de laatste thuiswedstrijd tegen Heerenveen.

Jans houdt de kaarten nog tegen de borst, maar wil er wel het volgende over kwijt: "Als je twee keer scoort, ga je als trainer de spits niet zo snel wisselen." Waarmee hij de vorige week tweemaal trefzekere Ugalde bedoelt. "Je moet kijken naar andere oplossingen. We hebben de ideale nog niet gevonden. Die is er denk ik ook niet. Maar we hebben een keuze gemaakt en dat vind ik ook wel weer boeiend."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.