Verkeer
Stuur appje
Zoek

Streekvervoer ligt woensdag nog één keer stil, stakingen daarna tijdelijk opgeschort

Bus 1 Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Het streekvervoer houdt een stakingspauze. Woensdag wordt er nog actie gevoerd, maar daarna komt er een tijdelijke stop. In ieder geval tot volgende week vrijdag. De vakbonden gaan opnieuw onderhandelen met de werkgevers.

Dat hebben de vakbonden dinsdag bekendgemaakt bij een landelijke manifestatie in Utrecht. Daar was ook staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aanwezig. Zij stelde gisteren twee verkenners aan om werkgevers en werknemers weer aan tafel te krijgen.

Goed cao-resultaat

Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer, verwacht dat deze verkenners de partijen dichter bij elkaar kunnen brengen en is blij dat er vanuit Den Haag nu ook actie wordt ondernomen. "Het is goed dat het kabinet uiteindelijk gevoelig is voor de roep van de chauffeurs om meer verantwoordelijkheid te nemen in dit langdurige conflict. Er is ons alles aan gelegen om tot een goed cao-resultaat te komen, dát is waar we voor strijden met de stakingen. We gaan er dan ook alles aan doen om eruit te komen."

'Belangrijke eerste stap'

Ook CNV Vakmensen laat uit monde van onderhandelaar Hanane Chikhi weten open te staan voor de nieuwe onderhandelingen. "Gisteren hebben we voor het eerst in bijna twee maanden weer met de werkgevers om de tafel gezeten, dat was een belangrijke eerste stap. Nu willen we het proces met de verkenners graag een eerlijke kans geven. Daarom hebben we vandaag, samen met FNV, besloten tot een stakingspauze. Daarna kijken we hoe de situatie ervoor staat."

"Want ons uiteindelijke doel staat vast: een goede cao voor al die duizenden werknemers in het openbaar vervoer, met harde afspraken over het aanpakken van de hoge werkdruk, een loonsverhoging die recht doet aan de hoge inflatie en een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.’

Boegeroep

Werkgeversorganisatie VWOV, die bedrijven als Arriva en Keolis vertegenwoordigt, zei op haar beurt open te staan voor een proces met een verkenner of procesbegeleider. Maar de werkgevers wilden alleen weer gaan praten als de bonden tijdelijk zouden stoppen met staken. In het streekvervoer wordt al wekenlang herhaaldelijk gestaakt. Daardoor vallen er telkens veel bussen uit, met overlast voor reizigers tot gevolg. Ook dinsdag leggen voornamelijk buschauffeurs verspreid over het land weer het werk neer en de komende weken stonden meer actiedagen gepland.

Op de manifestatie in Utrecht werd geopperd woensdag al niet meer te gaan staken. Maar daarop klonk veel boegeroep van de aanwezige actievoerders. De actie op woensdag leidde de afgelopen tijd al tot discussie, omdat er dan ook verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen zijn. Onder meer de Oogvereniging uitte kritiek: door de staking zou het voor blinden en slechtzienden moeilijker zijn om bij een voor hen toegankelijk stembureau te komen.

20220624 Enschede Busstation Google Maps
Lees ook
Nieuwe ov-stakingen leggen streekvervoer dinsdag en donderdag plat, meer actiedagen volgen
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.