Verkeer
Weer
Zoek

Minimale vangst bij grootschalige controle in strijd tegen ondermijning langs A1

230313 politie actie a1 hengelo 2 RTV OOST
Staatssecretaris Aukje de Vries liet zich bijpraten door de opsporingsinstanties
Beeld: Oscar Siep / RTV Oost

Langs de A1 vanuit Duitsland is vanmiddag een grootschalige controle uitgevoerd. Agenten van de Landelijke Eenheid politie, de Douane en de Koninklijke Marechaussee zetten vrachtwagens, bestelbussen en personenwagens langs de kant op parkeerplaats Het Veelsveld ter hoogte van Het Lonnekermeer bij Hengelo. Iedere wagen werd gecontroleerd op drugs of geld. "Helaas is dit steeds vaker nodig", zegt coördinator Edwin Wolthof.

Rotterdamse haven

"Ondermijning is als de criminele wereld zich mengt in de bovenwereld. Dat is een gevaar voor de hele samenleving", zegt douaneman Wolthof. "In de Rotterdamse haven lopen drugsvangers steeds vaker tegen de lamp en dus verplaatsen die activiteiten zich naar het binnenland."

Steeds vaker halen transportondernemers pakketten of pallets op, terwijl ze niet weten van wie de pakketten precies afkomstig zijn. "Of een chauffeur moet laden bij een loods waar geen bedrijfsnaam op staat en de opdrachtgever komt aanrijden in de dikke Mercedes. Dat zijn verdachte situaties, die steeds vaker voorkomen."

“Het is een speerpunt van dit kabinet om ondermijning waar mogelijk in de kiem te smoren.”

Staatssecretaris De Vries

Tijdens de controle komt een grote BMW de parkeerplaats oprijden. Deze wordt niet gecontroleerd. Als de achterdeur opengaat, blijkt waarom: staatssecretaris Aukje de Vries komt een kijkje nemen bij de controleactie. De Vries is verantwoordelijk voor Toeslagen en Douane en wil zien hoe de samenwerking met de politie en de koninklijke marechaussee verloopt.

"Dit soort acties doen we vaker. We kijken wat er nodig is op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats en dan zetten we een controle op", zegt De Vries, die zelf voor de eerste keer zo'n controle ziet. "Het is een speerpunt van dit kabinet om ondermijning waar mogelijk in de kiem te smoren."

Mobiel röntgenapparaat

Tijdens de controle op de A1 werden twee Polen betrapt op het invoeren van een grote hoeveelheid sigaretten. Voor eigen gebruik en dus niet om mee te handelen. Toch moeten de beide heren het teveel aan sigaretten inleveren; je mag maar tot een bepaalde hoeveelheid invoeren voor eigen gebruik. De BMW van twee Duitse dames wordt helemaal leeggehaald. Uiteindelijk wordt de auto zelfs gescand door een mobiel röntgenapparaat van de Douane.

Als blijkt dat de auto geen geheime opbergvakken heeft en alle tassen zijn gecontroleerd, mogen ze weer instappen. De actie vandaag zal vooral gelden als waarschuwing: de partijen kwamen namelijk geen grootschalige criminele activiteiten op het spoor.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.