Verkeer
Weer
Zoek

Groot deel Hengelose Bloemenbuurt bezaaid met piepschuimbolletjes

20230313 eps bolletjes bloemenbuurt hengelo IMG 3910
Een groot deel van de Hengelose Bloemenbuurt ligt sinds maandag bezaaid met EPS-bolletjes
Beeld: Emile Urban / 1Twente

Een gedeelte van de Hengelose bloemenbuurt ligt sinds maandag bezaaid met witte EPS-bolletjes, kleine piepschuimbolletjes. Tuintjes en goten in de Rozenstraat, Resedastaat en een deel van de Irisstraat liggen er vol mee.

Sloopwoningen

Het gaat om spouwmuurisolatie, dat afkomstig lijkt te zijn van sloopwoningen aan de Narcisstraat, die op dit moment tegen de vlakte gaan. Het materiaal lijkt door de harde wind 's middags de wijk ingeblazen. Op het braakliggende terrein in de Bloemenbuurt gaat Welbions op termijn 38 woningen bouwen.

Vervuiling

De gemeente Hengelo en Welbions zijn inmiddels op de hoogte van de vervuiling. Mensen in de buurt vragen zich af wie het materiaal gaat opruimen, vooral de korreltjes die in de tuintjes liggen. "Dat zullen we vast zelf moeten doen", zegt één van de bewoners cynisch. Een andere bewoner zegt bang te zijn dat huisdieren, waaronder vissen in de vijver, het materiaal binnenkrijgen.

Polystyreen, het materiaal waar het omgaat, wordt over het algemeen niet gezien als schadelijk, maar kan dat wel worden. Vrijgekomen bolletjes verweren uiteindelijk en gaan kapot, totdat er piepkleine micro- en nanoplastics overblijven. Die kunnen uiteindelijk in de voedselketen terechtkomen en zich ophopen in mens en dier.

De tekst gaat verder onder de foto's

 • 20230313 eps bolletjes bloemenbuurt hengelo IMG 3915
  Spouwmuurisolatie in en rondom de sloopwoningen
  Beeld: Emile Urban / 1Twente
 • 20230313 eps bolletjes bloemenbuurt hengelo IMG 3907
  Spouwmuurisolatie in en rondom de sloopwoningen
  Beeld: Emile Urban
 • 20230313 eps bolletjes bloemenbuurt hengelo IMG 3909
  Spouwmuurisolatie in en rondom de sloopwoningen
  Beeld: Emile Urban

Sloop

Woningcorporatie Welbions laat dinsdagochtend weten dat het voorval inmiddels met de sloper is besproken. "Zij zijn verantwoordelijk voor het opruimen van het puin en dus ook van de piepschuim bolletjes. Door de extreme wind van gisterenmiddag waren de bolletjes lastig te beheersen. Ze pakken dit op," aldus een woordvoerder. De gemeente Hengelo zegt na contact met Welbions dat de sloop tot nu toe goed is verlopen, maar dat het maandag bij de laatste woning 'helaas' is misgegaan in combinatie met harde wind. "Dat kan gebeuren. Waar mensen werken, worden soms ook fouten gemaakt." De gemeente heeft inmiddels de toezegging gekregen van de woningcorporatie dat de rondzwervende piepschuimbolletjes worden opgeruimd.

De tekst gaat verder onder de foto's

 • 20230313 eps bolletjes bloemenbuurt hengelo IMG 3904
  Piepschuimkorreltjes in één van de tuintjes in de Irisstraat
  Beeld: Emile Urban
 • 20230313 eps bolletjes bloemenbuurt hengelo IMG 3903
  Piepschuimkorreltjes in één van de tuintjes in de Irisstraat
  Beeld: Emile Urban
 • 20230313 eps bolletjes bloemenbuurt hengelo IMG 3905
  Piepschuimkorreltjes in één van de tuintjes in de Irisstraat
  Beeld: Emile Urban

Opruimactie

Die opruimactie werd dinsdag meteen opgestart door het sloopbedrijf. 's Ochtends reed er al meteen een veegwagen door de betreffende straten en ook worden hoveniers ingeschakeld om tuintjes schoon te maken. Dinsdagavond waren de straten aanzienlijk schoner, de goten van de straat zijn schoongeveegd, maar in veel tuintjes en tussen de straatklinkers liggen nog steeds piepschuimkorrels.

Welbions zegt dat de sloper de komende dagen doorgaat met de schoonmaak- en opruimwerkzaamheden van de bolletjes. "Aanstaande vrijdag gaat onze projectleider samen met de sloper een rondje maken om te beoordelen waar nog opruimwerkzaamheden nodig zijn. Bewoners kunnen met Welbions contact opnemen voor vragen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.