Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verkiezingsfestival in Almelo moet meer mbo-studenten naar de stembus bewegen

Verkiezingsfestival
Fysieke stemwijzer op het Verkiezingsfestival in Rotterdam maart 2022
Beeld: Bart van Vliet

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 stemt 25 procent van de praktische opgeleiden in Nederland. Dat is veel te weinig, zeggen ProDemos en Nationale Jeugdraad (NJR). Daarom organiseren zij Verkiezingsfestivals om mbo-studenten aan te sporen om te stemmen. Op woensdag 8 maart is deze voor het eerst bij het ROC van Twente in Almelo.

“Verkiezingen zijn een belangrijke pijler voor onze democratische rechtstaat”, zegt Fleur Poot, projectleider bij ProDemos. “We hopen een gezellig evenement te maken waarbij we uitdragen dat verkiezingen ook leuk zijn en niet alleen maar serieus. Dit proberen we te organiseren voor elke verkiezing.” Zo is dit festival in het kader van de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen.

Voor het eerst stemmen

Tijdens het Verkiezingsfestival kunnen de studenten leren over democratie, rechtsstaat, de huidige verkiezingen en waarom het belangrijk is dat ze hun stem laten horen. “Veel jongeren mogen voor het eerst stemmen. Uit onderzoeken blijkt dat als jongeren al jong niet gaan stemmen, is de kans kleiner dat ze later alsnog gaan stemmen. We willen laten zien dat er in de politiek onderwerpen aan bod komen waar jongeren door worden geraakt. Denk aan het openbaar vervoer, woningen en stikstofbeleid. We hopen hiermee dat ze uiteindelijk naar de stembus gaan”, aldus Poot.

Festivalterrein

Aankomende woensdag is het ROC van Twente in Almelo omgebouwd tot een festivalterrein. Studenten kunnen 11 activiteiten doen, waaronder een campagneposter maken, een fysieke stemwijzer doen of met elkaar het gesprek aangaan over de keuze tussen een windmolen of kerncentrale. Ook kunnen jongeren in gesprek met Statenleden.

Positieve reacties

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Zo legt de organisatie uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen. NJR heeft als doelstelling de deelname van jongeren op alle niveaus van de samenleving te stimuleren en te ondersteunen. “Jongeren reageren over het algemeen positief op een Verkiezingsfestival. Ze vinden het leerzaam en ze vinden het leuk om met politici in gesprek te gaan”, aldus Fleur Poot van ProDemos.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.