Verkeer
Stuur appje
Zoek

Busje komt zo: deze buurtbus in Enschede bestaat 25 jaar

Het begon met een gele bus, vijfentwintig jaar geleden, in de Enschedese wijken Wesselerbrink en Stroïnkslanden. Nu is het tijd voor een jubileum van bus 508, die wordt gereden door vrijwilligers. Dinie Keekstra, één van die vrijwilligers, rijdt al die jaren al op de bus. “Ik begon als penningmeester. Dat ging toen wat anders. Kwartjes en dubbeltjes tellen. Daarna heb ik een cursus gedaan om te mogen rijden, en dat doe ik nog steeds”.

De Enschedese Dinie kwam na een reorganisatie zonder werk te zitten. Ze was 50 jaar en thuiszitten was geen optie. Ze zag een functie vrijkomen bij de buurtbus en sindsdien wil ze niks anders. Het bracht haar niet alleen een leuke baan op vrijwillige basis, maar ook liefde: “Een paar jaar geleden ben ik mijn man verloren. Toen ontmoette ik een leuke man die ook op de bus werkt. Het heeft dus naast werk ook nieuwe liefde gegeven.”

Rondje zuidwijken

De bus begint ’s ochtends om 9 uur te rijden en is tot diep in de middag nog de ronde aan het afwerken. Passagiers mogen bij haltes in de zuidwijken opstappen. “Wij maken soms wel eens uitzonderingen voor mensen die slecht te been zijn. Als die vragen of wij op een specifiek punt moeten stoppen dan doen we dat ook.”

Er zijn veel mensen die regelmatig meerijden met de buurtbus: “Het is voor ons ouderen ook belangrijk dat zo’n bus er is. Anders zijn wij beperkt in het rondreizen door de stad. En hier maak je zelfs nog een praatje”, zegt een passagier in de bus.

Still02 buurtbus 25 jaar 03032023
25 jaar buurtbus in de Enschedese zuidwijken
Beeld: 1Twente

25 jaar buurtbus 508

Een versierde bus, een kleinigheidje en vooral veel slingers. Toen de festiviteiten op 2 maart begonnen, zat de sfeer er goed in. “We hadden aangekondigd dat we drie dagen het jubileum zouden vieren. In die dagen kunnen mensen ook gratis meerijden. Je meldt dat dan, maar opeens stonden er 42 mensen in één ochtend te wachten op een ritje. Dan wordt het wel heel erg druk”, meldt voorzitter van de buurtbus Aart Wagelaar.

De leden van de buurtbus willen niet alleen terugblikken, maar ook vooruitkijken: “We hebben geen van allen het eeuwige leven. De jongste is 67 en de oudste die rondrijdt is 76. Daarom zoeken wij altijd enthousiaste mensen die het leuk vinden om te rijden. Een belofte die ik durf te maken is dat je met een lach de dienst afsluit”, aldus Wagelaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.