Verkeer
Weer
Zoek

Tijdelijke noodcrisisopvang in Almelo negen maanden langer open: ‘regering moet nu verantwoordelijkheid nemen’

Burgermeester Gerritsen 20230302
Burgermeester Gerritsen tijdens het oordeelsvormend beraad
Beeld: Gemeente Almelo

Op verzoek van het kabinet gaat Almelo de noodcrisisopvang voor 60 asielzoekers verlengen tot eind dit jaar. Door de zogeheten ‘Spreidingswet’ zou de crisisnoodopvang niet meer nodig zijn, maar het kabinet is er nog niet in geslaagd de wet te realiseren.

De crisisnoodopvang aan de Brugstraat 2 is sinds oktober vorig jaar in gebruik en zou tot 31 maart 2023 nodig zijn volgens het kabinet. Dat zou genoeg tijd geven om de asielzoekers uit het opvangcentrum Ter Apel naar reguliere opvang door te laten stromen. De nieuwe ‘Spreidingswet’ zou hierbij moeten helpen.

Dringend verzoek

Er is nog steeds geen goede doorstroom van AZC’s naar reguliere opvang gerealiseerd en er lijkt geen schot in de zaak te zijn. Het Rijk heeft daarom dringend aan alle veiligheidsregio’s verzocht om de crisisnoodopvang langer open te houden.

icon_main_info_white_glyph

Spreidingswet

Het kabinet wil meer reguliere asielzoekers opvangplekken creëren en deze eerlijk verdelen over gemeentes. Dat wordt vastgelegd in een ‘Spreidingswet’. Daarin staan richtcijfers per gemeente voor het aantal asielzoekers dat zij moeten opvangen. Gemeentes kunnen zelf een plan indienen hoe ze die opvang gaan regelen. Die wet is er nog niet.

Raad van State

De Raad van State heeft een advies uitgebracht over de Spreidingswet. Het adviesorgaan van de regering noemt het huidige wetsvoorstel onnodig complex. Er heerst onduidelijkheid over de precieze rol van de provincie en hoe de opvangplaatsen over gemeentes worden verdeeld. De Raad van State adviseert om de wet aan te passen voordat het voorstel bij de Tweede Kamer komt te liggen.

Teleurgesteld

Burgemeester Gerritsen stelt in een oordeelvormend beraad dat, zolang er geen reguliere opvangplekken geregeld zijn, de behoefte aan crisisnoodopvang blijft. “We zijn bestuurlijk teleurgesteld dat de rijksoverheid er niet in slaagt om een geldig eindperspectief op het thema van crisisnoodopvang te bieden. Keer op keer wordt gevraagd om verlenging van de termijn”, aldus de burgemeester.

Druk blijven houden

De gemeente wil druk op het dossier blijven houden door wel een einddatum te hangen aan de crisisnoodopvang in Almelo. Het Rijk moet nu ook verantwoordelijkheid nemen vindt de gemeente Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.