Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twente Board: tientallen miljoenen voor scholing, zorg en arbeidsmarkt in Twente

Twente krijgt opnieuw miljoenen van het Rijk voor sociaal-economische ontwikkeling van de regio. Stroomden er in 2019 30 miljoen de IJssel over, nu gaat het om een bedrag van 25 miljoen. De Twente Board, die het geld namens de regio aanvroeg, gaat het bedrag onder andere uitgeven aan scholing, toegankelijkheid van de zorg, verduurzaming en groei van bedrijven. “Het gaat ons om het geluk van alle Twentenaren”, zegt voorzitter Wim Boomkamp van de Twente Board.

50 miljoen

“Die 25 miljoen wordt trouwens verdubbeld door bijdragen van het bedrijfsleven, onderwijs en provincie”, aldus Boomkamp. Verwacht van de Twente Board niet meteen grote zichtbare en adembenemende projecten. Het samenwerkingsorgaan van Twentse overheden, onderwijsinstituten en bedrijfsleven richt zich op verbetering van de sociale economie.

Bruto Twents Geluk

“Het gaat ons niet alleen om de ontwikkeling van high tech. We introduceerden de term Bruto Twents Geluk. Dat is brede welvaart voor alle inwoners van Twente. Je kunnen blijven ontwikkelen door scholing, goed kunnen wonen. Daar zijn we mee bezig en daarvoor stellen we middelen beschikbaar.”

Campus Rijssen

Al die miljoenen worden het liefst niet in gebouwen en wegen gestopt. Alhoewel, merkt Boomkamp op: “Een van onze grootste successen is de investering in de Campus in Rijssen. Jongeren met een vmbo-opleiding stromen daar uit naar werk in de bouw, metaal en zorg. Onderwijs en bedrijfsleven sluiten daar heel nauw op elkaar aan in een heel aantrekkelijk omgeving. Dat is cruciaal.”

Regiodeal

Samen met de veertien deelnemende gemeenten is afgesproken waar ook veel geld naar toe gaat. Dat heet de Regiodeal waarin wordt geïnvesteerd in betere toegankelijkheid van de zorg en dan vooral voor de ouderen. “Dat doen we door innovatie, door gebruikmaking van technische middelen.”

Ook de arbeidsmarkt heeft het moeilijk: te weinig mensen stromen in. De Twente Board start een zoektocht nar onbekend talent. “We moeten ze vinden en investeren in de juiste scholing van die groep.”

De derde opdracht is verduurzaming en digitalisering van het Twentse Midden- en Klein Bedrijf. “Die worden geholpen met de energietransitie, ze moeten energieneutraal worden.”

“We introduceerden het Bruto Twents Geluk. Dat is brede welvaart voor alle inwoners van Twente.”

Gezamenlijk verhaal

De miljoenen die naar Twente komen, worden de komende vier jaar gebruikt voor bovenstaande doeleinden. “Het is bijzonder dat we dat geld voor de tweede keer kregen, maar dat krijg je als het samen doet en een gezamenlijk verhaal in Den Haag vertelt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.