Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede-speld voor Jeroen Jansen, scheidend initiatiefnemer en voorzitter van Enschede Energie

Enschede speld Jeroen Jansen 1 Twente
'Op het moment van zijn afscheid staat er één van de meest succesvolle coöperaties van Nederland' - burgemeester Roelof Bleker bij het afscheid van voorzitter en initiatiefnemer van Enschede Energie Jeroen Jansen
Beeld: 1Twente

Bij zijn afscheid van lokale energiecoöperatie Enschede Energie is oud-voorzitter Jeroen Jansen geëerd met een Enschede-speld. Hij was in 2015 één van de initiatiefnemers van de coöperatie en gaf er daarna leiding aan. “Op het moment van zijn afscheid staat er één van de meest succesvolle coöperaties van Nederland”, verklaart de gemeente. Jansen kreeg de speld vrijdagmiddag uit handen van burgemeester Roelof Bleker.

Enschede Energie is een coöperatieve vereniging van een groeiende groep Enschedeërs die investeren in grote duurzame energieprojecten in hun eigen gemeente. Als lid van die groep kunnen ze meebeslissen over die projecten. Ook nemen de meeste leden hun gas en elektriciteit af bij Enschede Energie, die in dat geval als leverancier fungeert. Eventuele winsten uit de projecten worden in nieuwe plannen gestoken – of uitgekeerd aan de leden.

Klimaatverandering

Ruim zeven jaar geleden begon Jansen de coöperatie met andere inwoners, omdat zij zich druk maken om klimaatverandering. Het afschalen van het gebruik van fossiele energie – die CO2 uitstoot – ging hen te langzaam. Met Enschede Energie wilden zij het heft in eigen hand nemen.

Jeroen Jansen 2 Ernst Bergboer kopie
Lees ook
Scheidend voorzitter Enschede Energie over energietransitie: 'In dit tempo halen we het niet'

En dat lukt. Inmiddels heeft Enschede Energie in totaal 15.000 zonnepanelen geïnstalleerd op 26 daken. Volgens de jaarlijkse Lokale Energiemonitor van Klimaatstichting is de coöperatie daarmee de meest succesvolle energieclub van Nederland als het gaat om het realiseren van collectieve zonneprojecten op dak.

In totaal wordt er stroom opgewekt voor vijftienhonderd huishoudens. Eind 2023 zullen dat er zo'n vierduizend zijn, is de verwachting. Een kleine 500 Enschedese huishoudens neemt stroom af van de projecten van Enschede Energie en profiteert hierdoor mee.

icon_main_info_white_glyph

Enschede-speld

De Enschede-speld wordt gegeven aan personen die zich in Enschede bijzonder hebben ingezet voor een speciale zaak of op een bepaald terrein.

Het aantal leden groeit steeds sneller. Begin vorig jaar telde de coöperatie er vijfhonderd, op dit moment zijn dat er zevenhonderd. Afgelopen januari alleen al kwamen er vijftig leden bij.

Zonnevelden en -daken

Voor 2023 staat de realisatie van ruim twintigduizend panelen gepland, verdeeld over drie zonnevelden. Op het programma staan ook opnieuw een heel aantal nieuwe zonnedaken. Inmiddels is de coöperatie ook op het terrein van energiebesparing actief. In samenwerking met bewoners van Twekkelerveld is een eerste pilot uitgevoerd waarbij vijftig huishoudens worden begeleid bij de verduurzaming van hun woning.

Extraatje van 50 euro

Ook uit financieel perspectief is lidmaatschap van de coöperatie interessant. Volgens Jansen behoort Enschede Energie inmiddels tot de goedkoopste leveranciers van duurzame energie. Huidig voorzitter Louis Koopman schrijft dat de coöperatie afgelopen jaar een hogere financiële opbrengst heeft gehad uit stroomopwek.

“Daarom hebben we in januari de mensen die bij ons stroom of gas afnamen een extraatje van 50 euro kunnen uitkeren. Dat is nou iets wat een andere doorsnee energieleverancier niet doet.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.