Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Column Jan Visser 30 oktober 2015

1446236475

Misschien is deze column wel één van de laatste op deze zender. De gemeente Enschede heeft anderhalf ton over voor TV Enschede FM en meer niet. Flip, de baas hier, is op oorlogspad en probeert te redden, wat er te redden valt, maar de uitkomst is zeer onzeker.

De gemeente presenteerde een week geleden een visie op de gemeentelijke communicatie, waar de politiek geen aardbeienjam van kon maken. Vlees noch vis, koud noch warm.

Even een korte cursus. Bij communicatie gaat het om het effect dat je wil bereiken, bij wie je dat wilt (de doelgroep) welke middelen gebruik je om dat te bereiken, de planning en de randvoorwaarden voor het proces, zoals geld, personeel en organisatie.

Neem een jongen en een meisje. De jongen wil een kus van haar, het meisje is de doelgroep. Hij gebruikt als communicatiemiddel een e-mailtje met de vraag of ze met hem uit wil, doet dat twee dagen voor zaterdagavond (planning), heeft geld bij zich en mensen die voor hen pilsjes tappen, of plaatjes draaien, alles verloopt goed, totdat alle voorwaarden vervuld zijn en dan, dan. Is het doel bereikt of niet.

De gemeentelijke visie begint een beetje filosofisch, gaat dan in op de middelen die momenteel in gebruik zijn bij de afdeling Voorlichting en eindigt met een verhaal over de lokale omroep, waarin niet staat waarom de lokale omroep zo belangrijk is voor de gemeente, maar waarin staat dat vorige jaren Enschede FM veel meer geld kreeg, maar nu teruggaat naar het oorspronkelijke bedrag van anderhalve ton.

TV Enschede FM doet fantastische dingen voor onderwijs, ROC, verkiezingsavonden, voorbeschouwing van de raad, enzovoorts, maar daarvoor heeft Peter den Oudsten de lokale omroep niet van de dood gered. Hij wilde de omroep gebruiken bij het sterker maken van de democratie in de stad. Ook de oppositie moest zich kunnen laten horen in Enschede, de rooie stad bij uitstek. Leuk verhaal, maar ik ken Peter een heel klein beetje en dit zal hij niet gedaan hebben omdat de oppositie niet aan de bak kwam. Ik denk wel dat hij vraagtekens bij de effectiviteit van de grote media in Twente heeft gezet en daarom niet afhankelijk van Radio Oost en Tubantia wilde zijn, Met een goede lokale omroep kon hij verder, kon hij een volgende stap zetten in wat in zijn ogen goed was voor de lokale politiek.

En nu? Nu zou de stekker eruit moeten? Het is alsof iedereen denkt: Dat gebeurt toch nooit. En vervolgens nog een slok Grolsch neemt.
Als de communicatievisie van dit college niet verandert gebeurt er dit………………….
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.