Annelies Goedhart van het waterschap noemt de wadi s waar de stad al vroeg bij was. Wadi s vangen regenwater op en geven het langzaam langs natuurlijke weg vrij zonder het riool te overspoelen. Of Kristalbad, de natuurlijke waterzuivering op de grens met Hengelo die als het nodig is water buffert en intussen als natuurgebied floreert. Het waterschap weet alles van water, maar over het grondwater in Enschede gaat het niet. Dat is een verantwoordelijkheid van de gemeente , zegt Goedhart.
Beken In Enschede, vertelt Goedhart, werkt Vechtstromen nauw samen met de gemeente bij de aanleg of het weer bovengronds halen van de stadsbeken. Zoals in Pathmos en Stadsveld. Beken helpen goed tegen een te hoge grondwaterstand. Ze voeren het water snel de stad uit. Een goede afwatering van het hemelwater wordt alleen maar belangrijker.
Felle buien Aan een oorzaak van de grondwaterstijging waagt de woordvoerster van Vechtstromen zich niet. Wel wijst ze erop dat de klimaatverandering fellere buien met zich meebrengt, waardoor er meer water naar beneden komt dan we gewend zijn.
Pompen De veelgehoorde suggestie van stadsgenoten met grondwaterproblemen om het grondwater met pompen te bestrijden, is niet de gemakkelijkste oplossing. Het waterschap zorgt ook voor de waterzuivering. Volgens Goedhart mag schoon water niet zomaar het riool in. Het moet de beek of het gescheiden regenwaterriool in.
300 meldingen
Het aantal meldingen van grondwateroverlast blijft oplopen. Woensdagavond passeerde het aantal meldingen van ondergelopen kelders door de hoge grondwaterstand het aantal van 300. Alle meldingen worden weergegeven op onderstaande digitale overzichtskaart. Heeft u ook last van wateroverlast en staat u nog niet in het overzicht? Laat het de redactie weten via [email protected] of [email protected].