ProRail, de gemeenten en de Regio Twente spraken in 2013 af 2 miljoen euro te investeren in de uitbreiding en verbetering van de fietsenstallingen. De investeringen van ProRail, Regio en de gemeenten leverden honderden extra stallingsplekken op. Dat is te zien, want waar gestalde fietsen in het verleden vooral een rommelig en onoverzichtelijk beeld van de stations zorgden, zien de meeste stationsomgevingen er nu een stuk netter uit. Alleen al omdat de traditionele fietsenrekken zijn vervangen door moderne, robuuste exemplaren.
De uitzondering hierop vormt het station van Enschede. Bob Radder manoeuvreert zijn fiets zo op het oog een beetje onhandig in het rek, maar dat is vooral omdat die rekken zo dicht op elkaar staan. ,,Ja, dat is wel een dagelijkse ergernis , geeft hij toe. ,,Het is ook niet altijd even makkelijk om hier een plekje te vinden. Opvallend genoeg is Enschede ook de plek waar het op niveau stallen van de fiets wel werkt. Maar bij dit station zijn dan ook eigenlijk te weinig stallingsplekken voor fietsen. Alle rekken staan nagenoeg vol.
In 2020 is in Enschede een tekort van achthonderd plaatsen, zo is al uitgerekend. Vandaar dat ProRail meer stallingsplekken wil creëren door de bouw van een nieuwe stalling, aan de noordkant van het station, te bereiken met een nieuwe voetbrug. Investering: 1,2 miljoen, mede op te brengen door de gemeente.
Bekijk hieronder wat fietsers in Enschede van de stalling op het Stationsplein vinden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Lars Smook