De robot heeft een plattegrond van het immense vliegveld in zijn geheugen, waardoor hij de weg eenvoudig weet te vinden. Bovendien beschikt Spencer over laserogen, waarmee hij de boarding passes van passagiers kan scannen, maar ook afstanden kan meten. Mede daardoor kan de robot obstakels op zijn weg herkennen en kan het zijn snelheid aanpassen aan de groep die hij naar de gate begeleidt.
De robot is mede ontwikkeld door de vakgroep Human Media Interaction van professor Vanesse Evers van de Universiteit Twente. Het instituut heeft onderzoek gedaan naar sociaal acceptabel gedrag van de robot. Bij het gedrag van Spencer moet je denken aan de snelheid waarmee de robot rijdt, de afstand van de robot ten opzichte van groepen mensen en zijn houding in sociale situaties op het vliegveld , zegt UT-promovendus Michiel Joosse, die heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de robot. Zo moet de robot bijvoorbeeld wachten tot er een grote groep voorbij komt en moet de robot controleren of de mensen die volgen, nog in de buurt zijn. Het afronden van deze testfase is een belangrijke stap in ons onderzoek.
Chief Operating Officer René Groot van KLM ziet een mooie toekomst voor Spencer en toekomstige soortgenoten. Dagelijks kunnen reizigers hun aansluitende vlucht missen door bijvoorbeeld vertragingen, problemen met het vinden van de weg of taalbarrières. Aangezien 70% van KLM passagiers op Schiphol overstappen, kijken we altijd hoe dit proces nog beter kan. We onderzoeken hoe robotica in die proces past.
Hierboven is Spencer in actie te zien.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman