Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO College Enschede over diftar: €˜Stop met gratis stortquotum en ga voor vaste literprijs €™

188230 725183

Enschedese huishoudens worden vanaf 1 januari geconfronteerd met gedifferentieerde tarieven - kortweg diftar geheten - voor de inzameling en verwerking van het huisvuil. Het college van B&W legt de raad keuzes voor om de invoering mogelijk te maken.

Het college stelt voor om bij de berekening van de tarieven uit te gaan van een vaste literprijs. Een container van 240 liter kost dan vier keer zoveel als een 60 liter vuilniszak in een ondergrondse container. Daarnaast stelt het college voor een prikkel in te bouwen door de extra kosten voor de diftar kwijt te schelden als mensen op of onder het gemiddelde volume afval blijven. Die mensen betalen dan alleen de jaarlijkse afvalstoffenheffing. Het ingeschatte gemiddelde volume is 2.880 liter restafval en 1.920 liter gft-afval. Kanttekening is dat het aantal liters dat kwijtgescholden wordt, stapsgewijs wordt teruggebracht. De tarieven zijn nog niet vastgesteld.

Als het aan het college ligt, vervalt het gratis stortquotum van 300 kilo bij de drie afvalbrengpunten. Het recyclebare afval (papier, glas, plastic) blijft gratis, voor de overig stromen moet worden betaald. Het college stelt voor één tarief in te voeren voor de betaalde stromen. Ook het gratis laten ophalen van grof afval komt in het voorstel van B&W tot een einde. Op deze manier zullen goederen die opnieuw kunnen worden gebruikt, minder snel als grof vuil worden aangeboden, legt het college uit in een persbericht.

Huishoudens gaan dus betalen voor het aan de straat zetten van de grijze en de groene container. De raad kan ook besluiten dat het ophalen van gft-afval gratis wordt, maar dan gaat de afvalstoffenheffing omhoog met 25 euro per huishouden, per jaar.

Chronisch zieken met veel medisch afval (bijvoorbeeld luiers) moeten volgens het voorstel een aantal aanbiedingen gratis krijgen omdat het gaat om onvermijdbaar afval .

Het doel van de invoering van diftar is om in alle Twentse gemeenten in 2030 nog maar 50 kilo restafval per persoon, per jaar over te houden. In Enschede is dat op het moment 220 kilo. Diftar moet het scheiden van afval stimuleren.
Beluister hierboven het gesprek met Mirian Kock, zij is projectleider diftar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.