Wij woonden tegen de Duitse grens aan; achter bij ons in de wei kon je over een slootje springen en dan was je in Duitsland. Het was wonderbaarlijk te zien hoe mensen daarop reageerden. Dan maakten we een wandelingetje over het erf en aan het eind vroeg ik, wie er mee wilde naar het buitenland, waarna ik over het slootje sprong. Als ik vertelde dat we in Duitsland stonden, geloofden ze mij maar nauwelijks, maar thuiskomen en zeggen: “ We zijn nog in het buitenland geweest.”, was toch ook wel leuk.
De oudjes in de buurt vertelden dat vroeger de grens een brede sloot was, met aan weerszijden prikkeldraad, waarlangs gepatrouilleerd werd, maar dat werd steeds minder. De laatste keer dat de hele grens echt bewaakt werd, was in de zestiger jaren, toen de sociale onrust in de Bondsrepubliek groot was. Het was de tijd van Baader-Meinhof en de Rote Armee Fraction, die aanslagen pleegden en grootkapitalisten ontvoerden. Toen werd er weer gepatrouilleerd met honden en met de karabijn in aanslag. De Duitse grenssoldaten hier kwamen van de Oostgrens, de plaatselijke grensbewakers waren veel te aardig, want de Duitsers en Nederlanders kennen elkaar hier.
Het rare is natuurlijk dat de Duitsers in feite het vliegveld van Twente hebben aangelegd. In de oorlog maakten ze van een stille burgerluchthaven met als prominent gebruiker Prins Bernard, een Duits militair vliegveld gericht tegen de Geallieerde bommenwerpers en voor de lancering van de voorloper van de drone; de V1en V2, de vliegende bom, die Engeland en speciaal Londen moest vernietigen. Op het gebied van raketten waren de Duitsers mijlen verder als de geallieerden.
En nu willen de Duitsers de wegverbinding Munster- Twente geheel vierbaans maken en zijn er bestuurders uit de regio die vinden dat Twente daaraan moet meebetalen onder het motto: Weg met de grenzen. Een paar vragen:
-Krijgen we die discussie over een luchthaven opnieuw, maar nu over een Duitse?
-Het Duitse vliegveld bij M”unster maakt miljoenenverliezen. Gaan we daaraan meebetalen?
-Komt dat geld uit de Agenda van Twente? Die agenda is een potje van de regio, dat uit de Afvalstoffenheffing wordt gevuld. Een heffing, waarvoor we dus te veel betalen.
-Welke rol spelen de gemeenteraden?
Kortom, ik moet nog wennen aan de consequenties van 1 Europa en dat een investering over de grens ook goed is voor de Twentse werkgelegenheid. Maar waar ik nooit aan zal wennen en dat ook nooit zou willen, is dat zulke belangrijke lange termijn beslissingen, buiten de Nederlandse democratische regels om worden doorgedrukt. Dat moet je helemaal niet willen.