Onbekenden staan Paulus Akman, pastor van de Syrisch-orthodoxe kerk St. Jacob van Sarugh in Enschede naar het leven. Sinds 2014 hebben zich bij zijn woning aan de Heidevlinder in Glanerbrug negen incidenten voorgedaan, onder meer met explosieven.
Hij is al negen keer belaagd in zijn woning aan de Heidevlinder. De laatste keer, op woensdag 3 februari, is er een explosief naar binnen gegooid. Hetzelfde gebeurde op maandag 18 januari.Akman en zijn familie zeggen geen idee te hebben wie er achter de aanslagen zit.
De politie heeft de zaak in onderzoek, maar een woordvoerder kon gisteren geen nadere reactie op de gebeurtenissen geven. Tot aanhoudingen heeft het onderzoek in elk geval nog niet geleid.
Maatregelen
Inmiddels heeft Akman diverse veiligheidsmaatregelen bij zijn woning genomen. Het duurt even voor pastor Akman zijn met steigerplanken dichtgetimmerde voordeur open doet. Hij is op zijn hoede.Rond de voordeur - extra beveiligd met steigerplanken - hangen drie camera s, binnen zijn op een scherm de beelden te zien. s Avonds gaan rolluiken voor de ramen, aangebracht nadat de incidenten in november 2014 begonnen. De politie heeft de zaak in onderzoek, maar tot aanhoudingen heeft dat nog niet geleid.
Akman, op het oog de rust zelve, is al bijna 35 jaar pastor. maar de spanning is voelbaar.Hij woonde 21 jaar in de Enschedese wijk Transburg. Geen problemen , zegt hij met zachte stem.Daarna woonde hij tien jaar in Gronau. Ook geen problemen . Sinds drie jaar woont hij aan de Heidevlinder, in een nieuwbouwwijk in Glanerbrug, samen met zijn vrouw en twee van hun vier kinderen.
Brandplekken aan de muur
De eerste anderhalf jaar was er niets aan de hand. Daar begonnen de problemen eind 2014. Steeds in de nachtelijke uren. En het stopte niet.Op 18 januari en 3 februari vlogen er explosieven door de voordeur. Brandplekken op de binnenmuur zijn de stille getuigen. De brandplekken zitten nog aan de binnenmuur. "De laatste keer was de politie er binnen acht minuten, vertelt Akman. Ze surveilleren extra, houden toezicht, maar dat heeft nog niks opgeleverd.
Hij zegt dat hij geen enkel idee heeft. Ik denk niet dat de daders uit de buurt komen , zegt Akman. Ik heb nooit problemen gehad. Het begon toen ik terugkwam uit Duitsland, dus misschien komen ze daar vandaan. Ik weet het niet. Ik ben de politie dankbaar dat ze extra controleert. Ik heb goed contact met ze, maar ze kunnen hier niet 24 uur per dag voor de deur staan.
Gevolgen voor gezin
Onderwijl lijdt Akmans gezin onder de voortdurende druk. Je wordt er angstig van, want het kan zo weer gebeuren. Mijn vrouw heeft er heel veel last van. En mijn zoon ook. Zijn studieprestaties lijden eronder. Ik kan er helaas niet veel aan doen. De buren helpen me waar ze kunnen. Als ze wat zien of horen, whatsappen we met elkaar. Ik hoop dat hier snel een einde aan komt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM