De huur betalen met politiekogels. Het klinkt als een filmscenario, maar in Enschede gebeurde het bijna. Het was de bedoeling, maar de kogels zijn spoorloos verdwenen en zwerven nu door Twente.
Maron BV is een bedrijf dat tot doel heeft dagbesteding te bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Bizarre deal
Eind vorig jaar kwam er een deal op het pad van Maron: de firma mocht aan de slag met het recyclen van schietblokken. Als de politie oefent op de schietbaan komen de kogels terecht in rubber blokken. Die kogels zijn geld waard, omdat ze onder meer messing bevatten. Dat is een mengsel van koper en zink. Het recyclingproces is in handen van het Friese Autron BV, dat schietinstallaties levert aan de politie. Bij Autron werkt de broer van directeur Hetterscheid van Maron. Via dat contact werd een deal gesloten over de recycling. Autron zou het werk uitbesteden aan Maron.
Levering
Probleem was wel dat er speciale machines nodig zijn voor dit werk en die had Maron niet. Het bedrijf verkeert al geruime tijd in betalingsproblemen: het personeel heeft vanwege achterstallige salarissen het faillissement aangevraagd. Ook de verhuurder van het pand van Maron, sloop- en recylingbedrijf Hein Heun BV, had zo n 70.000 euro achterstallige huur tegoed. Dat leidde al snel tot een deal, want Heun had wel de juiste machines. Dat bedrijf zou die ter beschikking stellen en met de opbrengst van de metalen uit de kogels kon Maron de huurschuld afbetalen. Autron leverde enkele tientallen pallets met schietblokken af in Enschede.
Ruzie
Het leek een win-winsituatie voor iedereen. Tot de directeuren van Maron, Martin Beunk en Ron Hetterscheid, ruzie met elkaar kregen. Het duo ging de afgelopen maanden met twee zorgbureautjes failliet. De ruzies hierover liepen zo hoog op dat Hetterscheid zich uit liet schrijven als directeur. Enkele weken later besloot hij de schietblokken bij Maron weg te halen. Volgens Hetterscheid omdat ze daar niet veilig lagen.
Maar toen Hetterscheid met Autron bezig was de blokken weg te halen kwam buurman Hein Heun langs. Die stak een stokje voor het verdwijnen van zijn huurpenningen en belette het inladen van de laatste 44 pallets. Een groot deel was al weg, naar verluidt naar het kersverse recyclingbedrijf van Hetterscheids echtgenote in Tubbergen.
Heun wil de blokken waar hij beslag op heeft gelegd niet teruggeven voor de huurschuld is betaald. Maar Autron claimt dat de blokken van haar zijn. Woordvoerster Harmke Kouwenhoven: We zijn geen partij in het huurconflict dus wij moeten die blokken terug hebben.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Lars Smook