Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Koetshuis baalt van opzet controles door gemeente

190032 restaurant

De zaak zat vol, toen donderdagavond twee busjes zichtbaar voor Bistro Het Koetshuis in Enschede werden geparkeerd. Eentje van de politie en eentje van de douane. "Voor de tweede keer binnen twee maanden", verzucht bedrijfsleider Bas Vunderink van het gerenommeerde etablissement. "Ik heb geen enkele moeite met controles, maar de manier waarop dit hier gebeurt is schadelijk voor onze reputatie."

Vunderink had donderdag toevallig een vrije avond. Zijn rechterhand Justin Veld verving hem als bedrijfsleider, toen net op het drukste moment van de dag zes of zeven medewerkers van gemeente, politie en douane binnen kwamen. Voor een reguliere horeca-controle op zaken zoals brandveiligheid, arbeidsvergunningen en accijnsafdracht.

"Ik was met de auto van mijn ouders hier en had mijn rijbewijs in mijn eigen auto laten liggen", zegt Veld, "Ik kon me dus niet gelijk identificeren, pas toen mijn rijbewijs hier na een uur werd gebracht. Al die tijd hebben twee mensen in uniform bij de uitgang gewacht, in het volle zicht van de klanten. Die vragen zich natuurlijk af wat er aan de hand is."

De meeste klanten vertrokken donderdagavond opmerkelijk vroeger dan gewoonlijk, zo constateerde Veld. "Meestal nemen ze nog een koffie of iets anders na, nu bijna niet. De service kan op zo n moment ook niet optimaal zijn, omdat ik zelf in gesprek moest met de controleurs." Volgens Vunderink en Veld bleek na afloop van de controle alles in orde in hun zaak.

Eigenaar Jan Zantinge van t Koetshuis is net als zijn bedrijfsleider en diens vervanger verbolgen over de massaliteit en opzichtigheid waarmee de controle nu al twee keer in korte tijd is uitgevoerd. "Dit lijken wel DDR-methoden, net nu het weer wat beter gaat met onze bedrijfstak. Ik vind het prima dat er gecontroleerd wordt, want ik wil ook niet de dupe zijn van collega s die mogelijk de regels ontduiken. Maar het kan ook op een manier die minder storend is voor onze gasten."

De gemeente vermeldt in een uitlegbrief dat 'verstoring van het gebruik zoveel mogelijk beperkt' wordt. Zantinge: "Van dat laatste is bij ons absoluut geen sprake geweest en dat is gewoon schadelijk voor onze zaak." Horeca-ondernemer Pascal de Blok was ooggetuige: "Het was belachelijk om te zien hoe er die avond werd omgegaan met het bedrijf in het bijzijn van de gasten. Ik die met mijn vrouw zat te eten bij Het Koetshuis en vele andere gasten zagen dat er plotseling douane, handhaving en de politie binnenstormden. De deuren werden afgesloten en het personeel werd ondervraagd in de drukke spits."

Een woordvoerster van de gemeente benadrukt, dat ook bij Het Koetshuis deze week is geprobeerd de bedrijfsvoering zoveel weinig mogelijk te schaden. "Een aantal medewerkers is zelfs buiten in de busjes gebleven. Dat de ondernemer het anders heeft ervaren, dat kan." De tweede controle was volgens de woordvoerster naar aanleiding van bevindingen van het eerste bezoek aan Het Koetshuis. Zantinge: "Dat is helemaal nieuw voor mij. De eerste keer waren er maar over een paar kleine dingetjes vragen, zoals de inkoop van de wijn. Tientjeswerk. Hier wil ik wel eens meer van weten."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.