In een Social Impact Bond (SIB) investeren private partijen in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid geld kost. De overheid betaalt de investeerders alleen bij succes terug met het geld dat ze door die aanpak bespaart, plus een rendement. Het is de eerste grensoverschrijdende SIB ter wereld.
138 Enschedeërs met een uitkering worden klaargestoomd voor een vaste baan in Duitsland. Dat gebeurt vanaf het najaar in een traject van tweeënhalf tot drie maanden aan beide kanten van de grens. De doelgroep zijn werkzoekenden met affiniteit voor techniek, enige kennis van de Duitse taal en minimaal mbo 2-niveau, ongeacht welke richting. Tenslotte is het de bedoeling dat de werkgever de deelnemer in dienst neemt, waardoor deze geen uitkering meer nodig heeft.
Enschede gaat voor dit project in zee met het bureau BOAS Werkt uit Groningen en de Kreishandwerkerschaft Steinfurt-Warendorf, die in Rheine een opleidingscentrum voor handwerksberoepen heeft. Bijzonder is de betrokkenheid van private investeerders in het kader van een Social Impact Bond. Start Foundation en ABN AMRO steken geld in het project.
Als drie kwart van de deelnemers aan het project binnen drie maanden inderdaad aan het werk is en 85 procent van hen de vaste baan minimaal twee jaar behoudt, bespaart Enschede zo n 1,6 miljoen euro op uitkeringsgelden.
TV Enschede FM sprak met Tjalling de Vries, projectbegeleider bij de gemeente Enschede. Hij vertelt meer over de criteria waaraan de selectie van deelnemers moeten voldoen. Beluister het fragment hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM