Enschede
Video

Kledingbank Enschede kan hoeveelheid kleding niet aan

De Kledingbank Enschede is weer geopend voor klanten om op afspraak de winkel te bezoeken. Maar er is zoveel aanvoer van kleding dat de medewerkers deze hoeveelheid niet kunnen verwerken.

Kledingbank Enschede Foto Emiel Muijderman
Afbeelding: Emiel Muijderman
icon_main_quote_red_glyph

“Kom tijdens de openingstijden”

Voorzitter Bert Extercate in 1Twente Vandaag

Beter te veel dan te weinig? Daar is het ook Extercate mee eens. “Maar, en dat is belangrijk te weten, van de hoeveelheid kleding die we binnenkrijgen, is maar een klein deel bruikbaar”, vertelt hij. Dat heeft te maken met de strenge kwaliteitscontrole die de kledingbank hanteert. De kleding moet namelijk schoon, draagbaar en heel zijn en het moet qua modieusheid in deze tijd passen.

Maar toch kwam er de afgelopen weken verbazingwekkend veel kleding binnen. “Dat heeft te maken met een combinatie van factoren”, aldus de voorzitter. “Enerzijds hebben we steeds meer naamsbekendheid en anderzijds zijn de containers in het publieke domein dicht gegaan, omdat men bang was dat mensen besmet zouden kunnen raken. Daarom brachten mensen hun kleren naar de kledingbank omdat ze het elders niet kwijt konden.”

Overvolle containers

Wat Extercate en zijn collega’s zagen gebeuren, waren overvolle containers. “Als mensen hun kleding massaal buiten onze openingstijden komen brengen, zijn de containers op gegeven moment vol”, vertelt hij. “Maar ze willen het kwijt en zetten het ernaast… met alle gevolgen van dien.”

Herinvestering

In totaal wordt zo’n driekwart van de kleding uitgesorteerd. Voor de kleding die afgevoerd wordt, krijgt de kledingbank een kiloprijs, die volgens Extercate “bescheiden” is. Uiteindelijk belandt dus maar een kwart in de kledingbank. Van het geld dat overblijft, koopt Extercate onder andere ondergoed voor zijn klanten.

Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.