D66 Enschede denkt zich op een vrij gemakkelijke manier te kunnen profileren; een referendum over een energiepark op de es van Usselo. Zo’n park past helemaal in de filosofie van de partij, waar duurzaamheid het toverwoord is en zo’n referendum heeft namelijk enkele voordelen:
-het lijkt het toppunt van democratie
-het geeft je tijd (voordat een referendum is gehouden en afgehandeld, ben je een jaar verder)
-Je kunt het gebruiken als onderdeel van een politieke campagne
-het kan je positie versterken.
Maar er zitten ook risico’s aan:
-slechte opkomst (geen interesse genoeg voor het onderwerp)
-slechte uitslag betekent verzwakking van jouw positie
Het voordeel kan zijn dat er een beslissing geforceerd wordt en soms is het in de politiek belangrijker, dat er een besluit wordt genomen, dan welk besluit er wordt genomen. Maar hier is er geen probleem, maar wordt er één gemaakt.
Vorige week was er een referendum over al dan niet toelating van de Oekraïne tot de Europese Unie. De opkomst was slecht, de uitslag glashelder; van de uitgebrachte stemmen was zo’n 2/3 tegen, 1/3 was voor en de politiek wist niet wat ze met de uitslag van het referendum moest doen Ook Rutte liet weten eerst met zijn collega’s te gaan overleggen.
Het initiatief kwam van enkele particulieren en dat zag je. De politieke partijen voerden nauwelijks campagne; het was niet hun ding Het interesseerde Jan met de Pet nauwelijks, trouwens Jan met de hoge hoed was ook niet geïnteresseerd.
Een referendum in Enschede over al of niet windmolens en zonnepanelen op de Usseler es is nog geen gelopen race.. Mijn eerste reactie was: “Laat die es met rust; het is een belangrijk element in het landschap, is de grootste van Europa en heeft grote cultuur-historische waarde. Laat ‘m met rust.” Waarom moet nu juist hier een energiepark kmen met zonnepanelen en windmolens? Omdat het een stokpaardje van één van de Coalitiepartijen is? De coalitie partijen hebben afgesproken, gedurende deze collegeperiode geen schokkende ontwikkelingen te starten op de es. Er is braakliggend industrieterrein zat in Enschede, om maar te zwijgen over Twente. Denk maar aan het vliegveld.
De discussie zal om te beginnen losbarsten over de vraag, het onderwerp van de enquête, maar belangrijker: “Wie mag er stemmen?”Alle kiesgerechtigden binnen de gemeentegrenzen? Zullen ze in Usselo leuk vinden; Enschedeërs die over hun dorp beslissen. Maar als ze de deelname beperken tot inwoners van Usselo, dan gaat een groot deel van het effect verloren.
Als ik D66 was zou ik nog maar eens nadenken over het referendum. Het lijkt een schot voor open doel, maar zal meer voeten in de aarde hebben dan verwacht. Ook intern; wie mag zich profileren en wat doen de anderen? De onderlinge strijd zal oplaaien. Bovendien kan een referendum in de gemeente Enschede niet. Het is juridisch niet geregeld.