Een kleine 10 miljoen euro als bijdrage voor de bijstandsproblematiek is niet genoeg. Nu Enschede door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) niet wordt gehoord in haar bezwaren, denkt de stad zelfs aan gerechtelijke stappen tegen het rijk. Binnen een paar weken wordt daarover een beslissing gemaakt.
Inzet van een eventuele rechtszaak zijn niet ontvangen bijstandsgelden. Gemeenten als Enschede, met bovengemiddeld veel problemen op gebied van werkloosheid, kunnen aanspraak doen op een uitkering uit de Meerjarige Aanvullende Uitkering, ofwel MAU. Daarmee kunnen ze tekorten op het gebied van bijstand dekken. Die uitkering wordt vooraf aangevraagd, maar om deze te behouden moet aan een aantal harde eisen zijn voldaan. De gemeente moet aan het ministerie bijvoorbeeld kunnen aantonen dat zij alles in het werk heeft gesteld om de instroom in de bijstand te beperken en de uitstroom naar werk te vergroten.
Aan die voorwaarde heeft Enschede voldaan. In de jaren 2013 en 2014 althans. Dat zijn, inclusief 2015, de jaren waarvoor Enschede beroep heeft gedaan op de MAU. Een besluit over de rechtmatigheid van de uitkering laat vaak lang op zich wachten. Deze week is bekend gemaakt dat de stad definitief 9,6 miljoen euro krijgt over de eerste twee jaren. Op zich goed nieuws. Want het is altijd maar de vraag of je uiteindelijk mag houden wat je hebt gekregen , zegt wethouder Patrick Welman. Had Enschede de gelden niet mogen houden, dan was er een gat in de begroting geslagen. Maar tevreden is Welman nog niet. Hij vindt dat de stad recht heeft op meer.
Dat heeft alles te maken met de wijze waarop de MAU aan gemeenten wordt uitgekeerd. Een berekening bepaalt namelijk hoe hoog het eigen risico van gemeenten is op de tekorten op de bijstand. Aan die berekening ligt het verdeelmodel voor de reguliere jaarlijkse bijstandsuitkering ten grondslag. Het eigen risico is vastgesteld op 5 procent. Hierop zijn bezwaren aangetekend bij het ministerie. De gemeente vindt dat zij recht heeft op meer geld, gezien de ingewikkelde bijstandsproblematiek in de stad, en denkt dat zij een eigen risico van 2,5 procent op de tekorten zou moeten hebben. Kortgezegd wil Enschede over de jaren 2013, 2014 en 2015 zo n 7 miljoen euro hebben.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de gemeente laten weten dat het bezwaar tegen de hoogte van het eigen risico is afgewezen. Eerder kondigde Patrick Welman al aan de gang naar de bestuursrechter niet te schuwen als de stad zo n afwijzing zou ontvangen uit Den Haag. De komende weken gaan we onderzoeken in hoeverre zo n gerechtelijke procedure haalbaar is. Daarna moet het college een besluit nemen of we die stap wel of niet gaan nemen.
TV Enschede FM sprak met Patrick Welman over de eventuele rechtszaak. Beluister het fragment hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM