Twente heeft alles in huis voor een leidende rol op het gebied van robotica. Kennisinstellingen en bedrijven demonstreerden gisteren op de Universiteit Twente diverse robots 'made in Twente', die onder meer al actief zijn in de gezondheidszorg en in fabrieken.
Om de verdere ontwikkeling te stimuleren, komen er binnenkort vele miljoenen euro's van de provincie beschikbaar, kondigde gedeputeerde Eddy van Hijum aan. Dat geld is ook bedoeld voor aanpassing van bestaande opleidingen en omscholing van medewerkers, waarvan het werk wordt overgenomen door robots.
"Als er een lasrobot op de werkvloer komt, heb je wel specialisten nodig om die machine te kunnen aansturen. Dat kunnen bestaande medewerkers, die verstand van lassen hebben, doen", aldus Van Hijum. De ontwikkeling van robots zorgt nu bij Twentse bedrijven voor tientallen banen. "Dat worden er de komende jaren honderden als we een voortrekkersrol kunnen blijven spelen", verzekerde Dennis Schipper, directeur van Demcon en bestuurslid van LEO-Center, waarin bedrijfsleven en kennisinstellingen in Twente samenwerken. "Er is nog een hele wereld te winnen. We staan aan het begin van een verregaande robotisering op allerlei gebieden in de samenleving."
De combinatie van kennis op de gebieden techniek en geneeskunde kan Twente aan een voorsprong helpen in de gezondheidszorg. Met hulp van Saxion en UT zijn Demcon en Roessingh Research and Development al heel ver met robots voor respectievelijk inwendig onderzoek en revalidatie. Veel voordeel verwacht deze regio van het testcentrum voor drones, dat over een paar weken officieel van start gaat op vliegveld Twente. Het geeft een impuls aan de ontwikkeling van software voor onbemande vliegtuigjes en trekt ook bedrijven aan, is de verwachting. Een vierde troefkaart van deze regio vormen servicerobots, waarop diverse bedrijven zich hebben toegelegd. Daarbij gaat het om kleine robots die gebruikt kunnen worden voor inspectie van rioleringen en gasleidingen, maar ook voor controle van (ballast)tanks van schepen.
Door robots kan in sommige gevallen personeel overbodig worden. TV Enschede FM sprak met Eddy van Hijum over het omscholen van 'overbodig' personeel. Beluister het fragment hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Frans Nikkels