Hoe dan ook, onze stad stijgt op het lijstje van steden waar de meeste aangiftes binnenkomen van fietsdiefstallen. Enschede bezet landelijk gezien de derde plek na Groningen en Delft.
Deze vorm van criminaliteit is zelfs zo opvallend dat verzekeringsmaatschappij Enra de verzekeringspremies voor nieuwe fietsen in Enschede fors verhoogde. Voor een beetje fiets betaal je per 1 april al zo n 300 euro. Ik denk dat de premie dit jaar is verhoogd met al gauw 30 tot 40 procent , zegt Jeroen Horck van Fietscity Landewé aan de Broekheurnerweg. Die prijs wordt betaald als de fiets op een adres thuishoort in een postcodegebied met verhoogd risico. Het centrum van de stad is een zwaar risicogebied , wijst verzekeraar Enra.
Horck en zijn collega Gerard Zweers van fietswinkel Snellers aan de Haaksbergerstraat kijken niet op van de cijfers. Beiden zeggen dat er elke week klanten hun winkel binnenkomen met de boodschap dat de fiets is gekaapt. Ik ken mensen die het al zes keer is overkomen. Een klant, ik zeg niet wie, een veelvoud daarvan , aldus Zweers.
De gemeente denkt dat de grote hoeveelheid fietsendiefstallen te maken heeft met het gebrek aan stallingscapaciteit in het centrum. We hebben aanbindvoorzieningen nodig, vertelt Kees Lems van de gemeente Enschede. Het is niet voor niets dat nog dit jaar aan de noordkant van het station een extra fietsenstalling met paaltjes wordt gebouwd voor duizend fietsen. En dan maar hopen dat de eigenaren hun fiets dubbel op slot zetten en aan de palen binden.
Maar er is meer. Bij het Kennispark is stallingsruimte voor 500 fietsen gecreëerd, voor het station zijn etagerekken geplaatst waar fietsen vastgemaakt kunnen worden en in het fietsenflat waar dieven in de donkere hoekjes nu nog makkelijk hun slag kunnen slaan, worden camera s gehangen.
Niemand weet zo een, twee, drie een oplossing. De politiewoordvoerder wijst op de fietseigenaren die maar beter op moeten letten, de fietsendealers zeggen dat de politie geen prioriteit aan het probleem geeft en Kees Lems en Mario Poorthuis van de gemeente Enschede hopen dat een goede voorlichting de diefstalcijfers omlaag krijgt.
Voorlopig kunnen de fietsen het best worden weggezet in bewaakte fietsstallingen. Als die dicht zijn of niet voor handen zet dan de fiets met een goedgekeurde ketting vast aan goed verankerde paal. Meer zit er voorlopig niet in.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman