De politie moet van de bestuursrechter vóór 14 juni een intern rapport over de Enschedese vuurwerkramp vrijgeven. Oud-politierechercheur Jan Paalman is blij met de uitspraak."Deze zaak verdient de aandacht, want die leeft nog steeds. Bij mij, maar ook bij nabestaanden. Ik weet zeker dat dit rapport kan helpen om het verdriet te verwerken.
In het rapport oordeelt Bureau Interne Zaken (BIZ) over het politieonderzoek na de ramp van 13 mei 2000. Het rapport zou de werkwijze van de politie onderuit halen. De rijksrecherche, die het politiewerk ook onderzocht, oordeelde destijds dat er door de politie geen fouten zijn gemaakt.
Afronding onderzoek
Paalman betwist dat, omdat het zogenaamde Tolteam waar hij zelf deel van uitmaakte, aan tunnelvisie zou leiden. Daarom eisten hij en Rudi Bakker, tijdens de ramp destijds directeur van het ontplofte SE Fireworks, bij de bestuursrechter de publicatie van het BIZ-rapport.
De politie weigerde het rapport te publiceren omdat het naar eigen zeggen bedoeld is voor intern beraad . De bestuursrechter in Zwolle haalde dit argument onderuit door te stellen dat het rapport een afronding van een onderzoek was en dat verdere beoordeling ook aan andere partijen was. Van intern beraad op basis van het rapport was volgens de rechtbank dan ook geen sprake.
Geen sprake van nieuw onderzoek
Ook een tweede argument waarmee de politie publicatie tegen wilde houden, werd van tafel geveegd. Volgens de politie zou het een toekomstig, nieuw strafrechtelijk onderzoek naar de vuurwerkramp kunnen schaden als het rapport openbaar zou zijn. Volgens de rechter klopt dit niet, omdat van een nieuw onderzoek geen sprake is.
Tunnelvisie
De vuurwerkramp werd door het zogeheten Tolteam van de politie onderzocht. Paalman maakte hier deel van uit, maar vindt dat de rechercheurs aan tunnelvisie gingen lijden toen Rudi Bakker in beeld kwam als verdachte. Dat zou zelfs zover zijn gegaan dat het openbaar ministerie bewust op het verkeerde been werd gezet, waardoor Bakker werd veroordeeld. Het BIZ-rapport zou dit oordeel bevestigen, maar werd door de politie nooit openbaar gemaakt.
'Doofpot'
Paalman noemt de beslissing van de bestuursrechter een doorbraak. Het rapport bevestigt namelijk onze verhalen en dat moet gezien worden. Het bestaat bovendien uit conclusies van buitenstaanders en is dus objectief. Dat de rijksrecherche ondanks het BIZ-rapport oordeelde dat er in het onderzoek naar de vuurwerkramp geen fouten zijn gemaakt noemt Paalman een doofpot .
De politie kan nog naar de Raad van State stappen om publicatie aan te vechten. Paalman zou dat echter heel onverstandig vinden. Er speelt gewoon één ding: de politie en rijksrecherche moeten fouten uit het verleden toegeven. En volgens mij scoor je er naar buiten toe ook mee als je dat doet.
Beluister hierboven het gesprek van TV Enschede FM met Jan Paalman.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM