Mensen moeten liefst uit eigen beweging een tegenprestatie voor hun uitkering verrichten. Actief meedoen is beter dan thuis zitten en biedt meer kans op een baan. Maar wie uit pure onwil weigert iets terug te doen, mag daar door de gemeente best toe worden verplicht. Ten Vergert stipt het onderwerp aan in vragen die hij het college heeft gesteld over de bijstand.
CDA-wethouder Patrick Welman van Werk en Inkomen laat desgevraagd weten het niet met het pleidooi van zijn partijgenoot eens te zijn. Ik vind het een uiterste middel, waarvan ik liever geen gebruik maak zolang we er nog in slagen voldoende mensen uit te laten stromen naar werk. Daar zet ik liever de schaarse middelen voor in die we tot onze beschikking hebben.
Volgens de nieuwe Participatiewet zijn gemeenten vrij om een verplichte tegenprestatie in te stellen. Enschede geeft er de voorkeur aan zich extra in te spannen voor makkelijk te bemiddelen uitkeringsgerechtigden, om die aan werk te helpen. Welman: Dat is een bestuurlijke keuze, om de bijstandspopulatie onder controle te kunnen houden en de kosten te drukken.
Enschede moet per jaar inmiddels zo n 8 miljoen euro aan bijstandskosten bijleggen. Landelijk is sprake van een toename van het aantal mensen in de bijstand. Het aantal bijstandsgerechtigden loopt op, wat overigens een landelijk beeld is.
Ten Vergert zegt het gevoel te hebben dat de minder kansrijk geachte bijstandsgerechtigden nu aan hun situatie worden overgelaten. We moeten echter niemand zomaar afschrijven. Iedereen kan een nuttige bijdrage verrichten zoals bij sportverenigingen, zonder dat er sprake is van verdringing van banen.
Ten Vergert noemt de werkwijze van Rotterdam als voorbeeld. Daar hebben in vier jaar tijd duizenden uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie (straatvegen) geleverd. Vijftien weken lang moeten mensen die bijstand aanvragen een dag in de week straten schoonmaken. Alleen als ze betaald werk vinden voor minimaal acht uur in de week, worden ze van deze verplichting ontheven. Wie weigert wordt gekort op zijn uitkering. Daar wil ik in ook onze raad een politieke discussie over , aldus Ton ten Vergert.
Wethouder Welman ontkent dat minder kansrijke categorieën werkzoekenden aan hun lot worden overgelaten. Hij erkent wel dat er sprake is van een groep ongemotiveerde uitkeringsontvangers, maar vindt het nog niet nodig om een tegenprestatie verplicht te stellen.
Beluister hierboven het gesprek van TV Enschede FM met Ton ten Vergert.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM