Gerard Tonis schudt zijn hoofd. "Een droge kelder? Nee, hoor. Het is niets minder dan begin dit jaar. Om de dag haal ik er met de mop een emmer water uit." Enkele huizen verder is de situatie niet veel anders en wordt er ook nog steeds water uit de kelder gepompt. Het water staat enkele centimeters hoog. De muren zijn bedekt met een laag schimmel. Jaap Edelenbos heeft meer geluk. Sinds drie weken hoeft hij niet meer met dweil en dompelpomp in de weer. "Maar de slang laat ik zitten voor als er weer water in komt te staan."
Hoe de waterstand zich ontwikkelt in de De Visserstraat is op te maken uit peilbuisgegevens. De peilbuizen staan verspreid over Enschede en sinds kort staat er dus ook één in de Dr. de Visserstraat. De gemeente liet weten naar aanleiding van de vele klachten de peilbuisgegevens openbaar te maken op internet. Maar die van het meetpunt in de Dr. de Visserstraat ontbreken op de digitale kaart. "Dat komt omdat het systeem nog niet geupdate is", laat een woordvoerder van de gemeente in een reactie weten. "Het is geen onwil, de gegevens komen echt binnenkort online."
Onderzoeksbureau Tauw neemt de meetgegevens mee in zijn onderzoek naar de oorzaak van de grondwateroverlast en de mogelijke oplossingen. In het onderzoek zijn ook de klachten van bewoners meegenomen die bij de Tubantia zijn binnengekomen. De resultaten worden 24 mei gepresenteerd in stadsdeelcommissie Noord.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM