Het aantal studenten dat komend jaar aan de Universiteit Twente een studie wil volgen, is met bijna een kwart gestegen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de universiteit. Met een stijging van 22 procent hoort de UT bij de drie grootste groeiers onder de Nederlandse universiteiten. Gemiddeld nam het aantal inschrijvers in Nederland toe met 11 procent.
Een van de redenen voor de toename is dat er dit jaar meer vwo ers hun diploma hebben gehaald dan voorgaande jaren. De belangrijkste reden voor de stijging ligt echter in de extra toestroom van buitenlandse studenten. Landelijk worden er 28 procent extra buitenlandse instroom verwacht. Bij de UT zijn de buitenlanders verantwoordelijk voor de helft van het aantal extra voorinschrijvingen. Daarvan komt de helft uit landen van de Europese Unie, de rest komt uit overige delen van de wereld.
Dat de UT het internationaal zo goed doet is volgens woordvoerder Kerpisci een direct gevolg van de ingezette internationalisering. Met verschillende acties is de bekendheid van met name technische studies in het buitenland vergroot. Het Twents Onderwijs Model doet daarbij een extra duit in het zakje. Een belangrijke lokker is daarnaast dat het grootste deel van de studies in het Engels worden gegeven. Voor de master-studies is dat al het geval. Op termijn gaat dat ook voor de bachelor studies gelden. De internationalisering is daarmee voorlopig nog niet ten einde. Afgelopen jaar zijn er weer zes bachelor studies bijgekomen. Al die opleidingen hebben meer aanmeldingen dan het jaar ervoor.
Studies die profiteren van het extra aantal aanmeldingen zijn Technical Computer Science (informatica, 98 studenten erbij ), en Buisiness & IT. Ook opleidingen Biomedische Techniek, Industrial Design en Civiele Techniek mogen zich verheugen op meer belangstelling.
Opvallend is verder dat de instroom bij Psychologie (277 erbij) en Communicatie dit jaar weer een stijging laat zien. Vorig jaar doken deze studies nog in de min . De bachelor opleiding University College Twente blijft ook dit jaar weer groeien. Aan de andere kant van het spectrum zit onder meer de opleiding elektrotechniek. Daar daalde het aantal vooraanmeldingen met 32 procent, volgens Kerpisci een landelijke trend.
De universiteit maakt bij al dat optimisme nog wel een kanttekening. Want voorinschrijven wil niet zeggen, dat de betrokkenen ook daadwerkelijk een studie gaan volgen in Enschede. Woordvoerder Kerpisci: Hoeveel studenten zich ook echt hebben ingeschreven, weten we pas bij de telling in oktober. Maar stel dat er zich tien procent terug trekt, dan nog kun je van een forse toename spreken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM