Blijft de garantstelling van 32 miljoen van de gemeente Enschede overeind na het nieuws van woensdag? En hoe zit het met de garantstelling van 12 miljoen van het Twentse bedrijfsleven? Is het met veel pijn en moeite gesloten crediteurenakkoord nog wel toereikend? Wat gebeurt er met de selectie? Treedt Jan van Halst nog in dienst als de nieuwe commerciële directeur?
Honderd vragen, in plaats van antwoorden. In Enschede had niemand rekening gehouden met het scenario dat de licentie zou worden afgenomen en er een nieuwe licentie zou worden afgegeven. Dat betekent dat veel gemaakte afspraken niet meer overeind blijven en Twente nu helemaal opnieuw moet beginnen. Ook dat Twente nu de 38e plek inneemt van alle betaald voetbalorganisaties. De opgebouwde resultaten uit de afgelopen vijf jaar tellen daardoor niet meer. En Twente krijgt dus het minste tv-geld van alle betaald voetbalorganisaties.
Dit heeft zoveel impact , zegt Jan Gerritsen, voorzitter van ledenvereniging Twente Verenigt!. Het is niet te overzien. Hoe zit het met de inkomstenkant, de budgetten, de begroting? Er zullen mensen worden ontslagen, sponsors afhaken, supporters hun seizoenskaart niet verlengen, omdat ze niet op vrijdagavond kunnen.
En wie moet de klus gaan klaren? Ook dat is niet onbelangrijk. De nieuwe Raad van Commisarissen en het stichtingsbestuur zijn net benoemd, maar nog voor zij worden gepresenteerd, rijst weer een nieuwe vraag: stappen ze er nog wel in nu de situatie volstrekt anders is?
De bedoeling was dat Jan van Halst de dag na de uitspraak van de KNVB zou beginnen bij FC Twente. Er werd daarbij rekening gehouden met een positief besluit. Samen met Onno Jacobs, interim-directeur, stond hij te popelen om te bouwen aan een nieuwe toekomst van FC Twente.
Gesprekken met spelers en trainers zouden eindelijk kunnen plaatsvinden, de selectie voor het komend seizoen worden samengesteld. Maar dat staat allemaal op losse schroeven. Hans Kroeze, een van de ondernemers achter de garantstelling, kan niets toezeggen. Maar we laten FC Twente niet met de problemen zitten. Deze groep ondernemers zal geen mogelijkheid onbenut laten om de club te helpen in de eredivisie te blijven spelen.
De begroting van Twente in de eerste divisie zal 18 miljoen euro bedragen, dat is wel veruit het hoogste van de eerste divisie. Maar of Twente een trede lager kan overleven, is ook nog maar zeer de vraag. De onzekerheid in Enschede duurt voort en is groter dan ooit. En in die chaos moet Twente een weg naar de uitgang gaan vinden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM