Voordat er wordt nagedacht over eventuele maatregelen tegen grondwateroverlast in Enschede-Noord, zal er eerst meer onderzoek moeten worden uitgevoerd. Dat is een van de conclusies in het rapport van onderzoeksbureau Tauw, dat dinsdagavond in de stadsdeelcommissie Noord wordt gepresenteerd. Dat betekent dat bewoners met natte kelders en kruipruimtes voorlopig nog geen uitzicht hebben op maatregelen.
Tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie Noord worden dinsdagavond de onderzoeksresultaten van Tauw gepresenteerd. Het gaat daarbij om de oorzaken van grondwateroverlast (onder meer door het stopzetten van industriële grondwateronttrekkingen), maar ook resultaten van peilbuismetingen. Ook wordt uitgelegd welke aanvullende onderzoeken er nog in de wijk nodig zijn en waarom. Of en in welke mate er maatregelen worden genomen, die beslissing ligt uiteindelijk bij de gemeenteraad.
Eerder dit jaar kwam grondwateroverlast in Enschede in de aandacht naar aanleiding van berichtgeving van De Twentsche Courant Tubantia. Opvallend was dat naar verhouding de meeste klachten afkomstig waren uit de wijk Walhof-Roessingh. Uitgerekend een wijk die niet in het rijtje risicogebieden staat dat de gemeente heeft opgesteld.
Het grote aantal meldingen van grondwateroverlast was aanleiding voor de gemeente om onderzoeksbureau Tauw in te huren. Dat nam de afgelopen maanden de situatie in Enschede-Noord onder de loep.
De stadsdeelcommissie begint om 19.30 uur in het Stedelijk Lyceum Kottenpark aan de Lyceumlaan. Het rapport van Tauw is het eerste punt op de agenda.
TV Enschede FM sprak met Anne Loohuis, zij is journalist bij de Twentsche Courant Tubantia en zij heeft zich verdiept in de problemen rondom de wateroverlast. Beluister het gesprek hierboven terug. Ook spraken reporters van TV Enschede FM met Elles Wieling, een bewoonster van de Minister de Visserstraat. Bekijk de reportage hierboven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM